Den tid er forbi, hvor IBM kunne bryste sig af ikke at være underlagt nogen overenskomst med et fagforbund.
Med etableringen af et joint venture-selskab mellem IBM og Nordea er det lykkedes fagforeningen Finansforbundet at få afgørende indflydelse på løn- og arbejdsvilkår for op mod 300 af forbundets medlemmer hos IBM.
De 300 medarbejdere var tidligere ansat i Nordeas hardwaresektion, og Finansforbundet ville ikke acceptere, at de berørte medarbejdere blev flyttet fra en velfungerende overenskomst i Nordea til ingen overenskomst i IBM.
- Det havde været totalt uacceptabelt for os, at de pågældende medarbejdere ikke skulle være overenskomstdækket. Det ville være en trussel mod det gode samarbejde, vi efterhånden har opbygget gennem mange år, siger Finansforbundets formand, Allan Bang.
Uenighed om udløb
Sejren for Finansforbundet får dog ikke IBM til at give op. Således er den nordiske personaledirektør hos IBM, Palle Sandorff, af den opfattelse, at aftalen kun løber indtil 2005.
- Vi har en aftale om at indgå i nye forhandlinger til den tid (2005), siger han.
På spørgsmålet, om de forhandlinger automatisk vil føre til en underskrift på en ny overenskomst, svarer han:
- Det kan jeg ikke forestille mig.
Den udlægning af aftalen vækker undren hos Finansforbundet.
I en pressemeddelelse skriver fagforbundet, at aftalen inkluderer, at det nye selskab indgår overenskomst med Finansforbundet, når den eksisterende aftale udløber i 2005.
Ry for at stritte imod
IBM har i andre nordiske lande ikke været bange for at indgå overenskomster for visse medarbejdergrupper, men Palle Sandorff medgiver, at IBM i Danmark altid har "haft ry for at stritte imod".
- Men vi er helt indstillet på at respektere de aftaler, der tidligere er truffet, og vi betragter ikke indgåelsen af en overenskomst som noget smerteligt nederlag, siger han.
Han tvivler dog på, at aftalen vil blive brugt som løftestang af andre medarbejdergrupper hos IBM i Danmark.
- Jeg fornemmer ikke, at der er nogen efterspørgsel efter en overenskomst hos vores medarbejdere, men hvis det viser sig, at et flertal på et tidspunkt ønsker at drøfte muligheden for en overenskomst med os, så gør vi gerne det, siger han.
IBM ejer aktiemajoriteten i det nye joint venture-selskab, der skal løse IT-opgaver for Nordea.