Københavns Politi havde ikke ret til at ransage webfirmaet Catpipe Systems' lokaler, fordi firmaet under EU-topmødet sidste år hostede aktivistgruppen Globale Rødders hjemmeside.
Det fremgår af en kendelse fra Østre Landsret, som dermed underkender ransagningskendelsen fra Københavns Byret fra 13. september sidste år.
Globale Rødders hjemmeside opfordrede dengang til cyberangreb mod det danske EU-formandsskabs hjemmeside, og det førte til en storstilet politiransagning af Catpipe Systems' lokaler og servere.
- Kendelsen siger klart, at betingelserne for at gennemføre en ransagning ikke var opfyldt. Det havde bare klædt politiet at have indrømmet, at man havde begået en fejl, siger advokat Kasper Heine, advokatfirmaet Von Haller, der har kørt sagen for Catpipe Systems.
Frygter at miste kunder
Landsretten slår fast, at politiet i sin tid ringede på hos den forkerte:
- Politiet var i besiddelse af tilstrækkelig information til at vide, at Catpipe Systems alene var hosting service provider og ikke havde noget med informationen på Globale Rødders hjemmeside at gøre. Catpipe kunne på ingen måde anses som mistænkt i sagen. En ransagning, som er et ganske indgribende instrument, burde derfor aldrig være foretaget hos Catpipe, siger Kasper Heine.
Det understreges i øvrigt af, at Catpipe Systems havde lukket Globale Rødders hjemmeside, allerede inden politiet dukkede op, og at firmaet fra starten lagde op til at samarbejde med politiet.
Catpipe Systems' direktør, den tidligere Prosa-formand Peter Christensen, frygter, at den hyppige omtale af firmaet i forbindelse med ransagningen skræmmer kunder væk, og derfor har han ikke mange kommentarer til Østre Landsrets kendelse.
- Men vi har fået slået fast, at internetudbydere ikke per automatik er ansvarlige for, hvad der står på de websites, som de hoster, siger Peter Christensen.
Catpipe Systems forlanger nu erstatning af Københavns Politi for den uretmæssige ransagning.