Tredje gange kan åbenbart være lykkens gang.
Efter to tidligere forsøg på at kigge den omstridte logningsbekendtgørelse efter i sømmene har et flertal på Christiansborg nu besluttet sig for, at det er på tide at revidere overvågnings-bekendtgørelsen for at finde ud af, om den giver de ønskede resultater.
Det sker, efter at justitsminister Morten Bødskov (S) i dag har fremsat et lovforslag til udskydelse af revisionen af logningsbekendtgørelsen.
Begrundelsen fra Morten Bødskov for udskydelsen er - i lighed med den forrige regerings argumentationer for to andre udskydelser - at Danmark burde vente, til der kommer nye EU-direktiver, som logningsbekendtgørelsen fra 2007 er direkte født fra.
Men oppositionspartierne vil ikke længere vente på nye EU-direktiver, som er blevet lovet flere gange, men endnu ikke er blevet til noget som helst.
Læs også:
Revision af logningsbekendtgørelsen reddet i 12 time (Computerworld)
Forslag: Du må ikke længere gå anonymt på nettet (Computerworld)
"Nu får vi formentlig den revision, som vi allerede for en måned siden meldte ud, at vi ønskede," forklarer Venstres retsordfører Karsten Lauritzen, selv om dagens forslag fra regeringens justitsminister kun er blevet behandlet første gang ud af tre.
Ikke samme terrorbillede mere
Hvis lovforslaget bliver nedstemt efter tredjebehandlingen, betyder det, at logningsbekendtgørelsen skal laves om.
"Det betyder, at vi får en høring i Retsudvalget til foråret med henblik på, hvad vi skal have lavet om i logningsbekendtgørelsen," forklarer Karsten Lauritzen til Computerworld.
Den nuværende logningsbekendtgørelse forpligter blandt andre teleselskaber til at overvåge danskerne på vores mobiltelefoner og pc'er, hvilket sker omkring 550 milliarder gange om året.
Det svarer til, at du i gennemsnit bliver registreret 100.000 gange om året - eller 274 gange om dagen - når du surfer rundt på nettet, sender sms'er eller taler i telefon.
Mere lempelig overvågning kan være på vej
Netop 274 gange er også det antal gange, som politiet eller PET har efterspurgt data blandt teleselskaberne mange, mange milliarder informationer om vores samtaler og hjemmesider, som vi besøger.
Samtidig har logningsbekendtgørelsen samlet kostet teleindustrien og hotel- og restaurationsbranchen omkring en halv milliard kroner at føre ud i livet siden 2007.
"I dag har vi et andet terrorbillede end i 2006, da vi kiggede efter Al-Qaeda-netværk. I dag har vi mere fokus på enkeltstående episoder, som vi eksempelvis har set i Norge," siger Karsten Lauritzen og henviser til sommerens Utøya-massakre.
Sløvere øjne på danskerne
Venstres retsordfører forventer ikke, at en revidering af logningsbekendtgørelsen vil føre til en stramning.
"Vi ønsker ikke en stramning, som det var fremme i sommer, men derimod snarere end lempelse af overvågning, fordi vi fornemmer, at vi ikke helt får valuta for pengene, og i det indgreb, det er at kigge i alle danskernes teledata," forklarer Karsten Lauritzen.
Venstre var ellers sammen med blandt andre Dansk Folkeparti om at indføre den omstridte logningsbekendtgørelse i 2007, og nu har de to partier sammen med Liberal Alliance og Enhedslisten fået nok af at vente på nye EU-direktiver på logningsområdet.
Alligevel ser Karsten Lauritzen fra Venstre ikke tomlen ned til justitsministeren som en gang rygsvømning.
"Vi kan jo ikke blive ved med at vente, og det handler på ingen måde om, at vi ikke sidder i regering nu," bedyrer han.
Politisk drilleri
Justitsminister Morten Bødskov har ellers over for dagbladet Information tilkendegivet, at oppositionens manglende opbakning til en udskydelse af revisionen af logningsbekendtgørelsen skyldtes "politiske drillerier".
"Når vi har et grundlag for at lave en revision, skal vi lave en revision. Men det grundlag har vi først, når vi har de nye regler fra EU, og derfor er det, regeringen lægger op til, fuldstændigt i forlængelse af, hvad den tidligere regering gjorde med helt den samme begrundelse," har Morten Bødskov udtalt til Information.
Læs også:
Revision af logningsbekendtgørelsen reddet i 12. time