Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Skod-it koster skolelærerne dobbeltarbejde

Danske skolelærere må forberede sig ekstra grundigt til timerne, når skolernes it-systemer flimrer. Nu har Danmarks Lærerforening fået nok og kræver handling med det samme.

Læs også:
Opråb til regeringen: Har I helt glemt it til folkeskolen?

Tekniske fejl gør 17.000 skoletest ubrugelige

It på flere af Danmarks skoler sejler i søer uden styrmænd.
 
Det kan man konstatere, efter Danmarks Lærerforening har offentliggjort en undersøgelse, hvor 62 procent af lærerne i folkeskolerne brokker sig over gamle computere og sløvt internet, så it'en direkte modarbejder undervisningen. 
 
"Helt konkret må lærerne forberede sig dobbelt til undervisningen, fordi de ikke ved på forhånd, om it-systemerne virker eller ej. Så de skal være forberedt på undervisningen både med og uden it," fortæller næstformand Dorthe Lange fra Danmarks Lærerforening til Computerworld.
 
Hun påpeger, at skolerne dels er lovmæssigt forpligtede til at integrere it i undervisningen, men at it helt sikkert også kan styrke undervisningen, når det altså virker efter hensigten.
 
"Lærerne er fuldtidsansatte med forberedelse, undervisning og evaluering. Men når de skal forberede sig dobbelt til undervisningstimerne, så går det jo ud over andre ting, der ikke bliver ordnet," lyder det fra Dorthe Lange.
 
Eleverne forventer it
Hun anser ikke sløjfning af it i undervisningen, indtil systemerne virker forsvarligt, som en farbar vej for de it-frustrerede lærere. 

Det skyldes, at skolerne trods alt har fået brugbar undervisnings-software, som bare ikke virker optimalt endnu.

"Eleverne er desuden født til det digitale univers, og derfor burde it bare være et naturligt redskab som alt andet. Samtidig er det meget demotiverende for dem, når it'en ikke virker," siger Dorthe Lange.  
 
"Billedet med demotiverede elever kan du nok finde i alle skoleklasser, og demotiverede elever er det værste, der kan ske for undervisningen," siger Dorthe Lange. 
 

Her skal skole-it være klar

Næstformanden i Danmarks Lærerforening peger ansvarspilen over på kommunerne, som ifølge Dorthe Lange på den ene side kalder sig skoleejerne og på den anden side også burde sørge for, at skolernes it-integrationer foregår forsvarligt.

Hos KL lyder budskabet, at skole-it'en er klar om tre års tid.

"Vi ved jo alle sammen, hvor frustrerende det må være at arbejde med it, der ikke fungerer. Men i 2015 vil det problem være løst«, lover formanden for Kommunernes Landsforenings (KL) Børne- og Kulturudvalg Jane Findahl til Folkeskolen.dk.

Ikke godt nok

Den udmelding falder dog ikke i god jord hos Danmarks Lærerforeningen, især med tanke på, at folkeskolen er blevet bevilliget en halv milliard kroner blandt andet til en opdatering af undervisningsmidlerne.

"Tre år er alt for lang tid at vente på forbedringer, og der bliver KL altså nødt til at lave tidsplanen om. Vi har længe fortalt dem, at it er et problem i skolen," siger Dorthe Lange.

Hvis pengene alligevel ikke kan realiseres inden 2015, må skolerne ifølge næstformanden i Danmarks Lærerforening forsøge at hutle sig igennem så godt som muligt.

"Man kunne sige bedre sent end aldrig, men det er virkelig et problem, der trænger til at blive løst her og nu."

Læs også:
Opråb til regeringen: Har I helt glemt it til folkeskolen?

Tekniske fejl gør 17.000 skoletest ubrugelige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere