Sobig.F verdens hurtigste virus

Windows-ormen Sofig.F har skrevet sig ind i historien som verdens hurtigste virus. Den formerede sig i en million eksemplarer på det første døgn, fordi bagmændene har rettet fejl i forhold til tidligere versioner.

Aldrig har en orm eller virus spredt sig så hurtigt, som den seneste version af Windows-ormen Sobig, kaldet Sobig.F.

- Vi har aldrig før oplevet, at én ud af 17 e-mails indeholdt virus, siger chefanalytiker Paul Wood fra det britiske sikkerhedsfirma Messagelabs.

Den nærmeste konkurrent er I Love You-ormen, der i 2000 formåede at optage én ud af 28 e-mails sendt gennem Messagelabs.

Sobig.F formåede at reproducere sig selv en million gange på de første 24 timer, anslår firmaet.

Paul Wood forklarer, at der er to årsager til den effektive spredning.

For det første er Sobig.F i stand til at sende mange e-mails af sted samtidig, mens tidligere versioner kun kunne sende én e-mail ad gangen.

Den anden årsag er, at bagmændene bag ormen nu har rettet en fejl, der har været indbygget i de tidligere udgaver.

Orm eller virus?

En orm kopierer sig selv ligesom en virus, men den hægter sig ikke på et værtsprogram, så derfor er den ikke en virus. I stedet for at spredes fra fil til fil, spredes ormene fra computer til computer.

Orme er mere interesserede i at inficere så mange computere som muligt i forhold til virusen, som vil sprede så mange kopier af sig selv på en enkelt computer.

En typisk orm vil kun inficere et system en gang, og derefter forsøge at sprede sig til andre computere gennem et netværk.

Ofte forveksles orme med virusser, og det gælder også Sobig.F.

Kilde: PC World Online

- Fejlen betød, at mange filnavne blev trunkeret, så de fremstod som .pi i stedet for .pif, og derfor kunne de ikke åbnes. Jeg ved ikke, hvor stor betydning fejlen har haft, men hvis det blot er en tredjedel, der ikke har virket, er det stadig en stor mundfuld, siger Paul Wood.

Små brugere ramt hårdt

Torsdag er stormen af Sobig.F-mails endelig løjet af, men den har især nået at ramme private brugere og små og mellemstore virksomheder hårdt. Disse grupper bruger i mindre grad firewalls og stoler alene på deres antivirus-programmer.

- Når mere end en million udgaver af virussen er sendt ud på 24 timer, og antivirus-firmaerne skal bruge omkring 12 timer på at udvikle opdateringer til deres software, så har virussen gode chancer for at gribe om sig, siger Paul Wood.

Mange store virksomheder afviser automatisk at modtage vedhæftede filer med særlige navne, herunder .pif, og alene den detalje har gjort erhvervslivet betydeligt mindre sårbart over for virus og orme end for blot tre år siden.

For en gangs skyld lader der til at være et klart motiv med at udbrede en orm over hele verden: Penge.

Sikkerhedsfirmaet F-Secure er nået frem til en teori om, at programmøren af Sobig.F vil bruge udbredelsen til at kunne sende spam-mails gennem de mange inficerede computere.

Når de ulovlige reklame-e-mails sendes fra en uskyldigt udseende adresse, vil de ikke blive fanget i det mere og mere udbredte spam-filtre, siger direktør Mikko Hypponen, F-Secure, til britiske BBC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere