Erhvervsorganisationer kritiserer skarpt den netop indgåede aftale om den nye smartphone-skat, der skal afløse multimedieskatten.
"Regeringen har laver et direkte selvmål," udtaler direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen i en pressemeddelelse.
Han peger på, at multimedieskatten har allerede kostet over 60.000 hjemmearbejdspladser.
"Den nye skat på smartphones får samme skadelige virkning," lyder det fra direktøren, der mener, at skatten er "et stort skridt den forkerte vej" og vil hindre øget produktivitet og lysten til at arbejde mere.
"Digitale arbejdsredskaber skaber mere fleksible og produktive medarbejdere - det gælder naturligvis i forhold til hjemmearbejdspladser. Men det gælder i lige så høj grad smartphones og tablets, hvor telefoni, mail, internet og så videre smelter sammen," forklarer Morten Bangsgaard.
IT-Branchen: LO-arbejder rammes
Med smartphone-skatten afskaffes efter alt at dømme også den såkaldte bruttolønsordning, hvilket ligeledes vil få stærkt uheldige konsekvenser, mener direktøren.
"Også en afskaffelse af bruttolønsordningerne vækker bekymring hos IT-Branchen, fordi den vil ramme den typiske LO-arbejder, der ikke får stillet digitale arbejdsredskaber gratis til rådighed," udtaler Morten Bangsgaard.
Et dødsstød til bruttolønsordningen "vil være dræbende for teknologiudviklingen i Danmark," lyder det fra it-brancheforeningens direktør.
Frygter administrativt monster
Hos Dansk Erhverv frygter man et nyt bureaukratisk og administrativt monster. Ligesom organisationen efterlyser overgangsordninger.
"Samtidig er hver eneste dag, der går uden en afklaring omkring kommende regler for skat på multimedier og overgangsordninger for bruttolønsordninger, stærkt problematisk."
"Virksomhederne befinder sig jo uforskyldt i lovgivningsmæssigt ingenmandsland, hvor man p.t. ikke ved, hvad man kan eller skal tilbyde sine medarbejderne omkring eksisterende og nye bruttolønsordninger," udtaler Søren Friis Larsen fra Dansk Erhverv.
Fra vinder til taber-sag?
Samtidig påpeger Dansk Erhverv, at vindersagen med at fjerne multimedieskatten kan ende som en tabersag.
"Regeringen har jo afsat 450 millioner kroner netto til fjernelsen af multimedieskatten. Derfor vil det være grotesk, hvis ikke man ender op med en model, der også i praksis opfattes og virker som en reel lettelse."
"Og vel at mærke en lettelse for både arbejdsgivere - offentlige såvel som private - og lønmodtagerne. Når nu pengene er afsat, vil det være ekstra molboagtigt, hvis en potentiel stor vindersag for regeringen i stedet går hen og bliver en tabersag", siger Søren Friis Larsen fra Dansk Erhverv.
Arkitekten bag
Arkitekten bag skatten, skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), har omvendt tidligere over for Computerworld forklaret, hvorfor den nye skat indføres.
Læs mere om det her.
[b]Læs også:
Smartphone-skatten kommer: Nu skal du snart betale
Sådan bliver du ramt af ny smartphone-skat