Læs også:
Verdens stærkeste computer: 8,16 petaflops vildskab
Sådan arbejder Danmarks hurtigste computer
Verdens hurtigste computer, japanske Fujitsus supercomputer, 'K', har fået en milliard-indsprøjtning til at blive endnu hurtigere.
Det skriver TechCrunch, som fortæller, at den japanske regering har afsat godt syv milliarder kroner for at få 'K' permanent over den magiske 10 petaFlops grænse, hvilket svarer til over 10.000.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet (Flops = Floating-point operations per second).
Ved sommerens kåring som verdens hurtigste computer, havde 'K' allerede brudt 10 petaFlops-grænsen, selv om det magiske tal kun blev opnået i de absolutte tophastigheder.
Permanent grænsebryder
Nu har de japanske ingeniører afprøvet maskinmonstret uafbrudt i 30 timer, og computerens 88.128-CPU-enheder fordelt over 864 racks præsterede 10,51 petaFlops.
Det er en forbedring på 2,3 petaFlops, i forhold til da 'K' strøg forbi sine kinesiske konkurrenter og erobrede supercomputernes førsteplads i sommer.
Til sammenligning har Danmarks hurtigste supercomputer, IBM's iDataPlex, der står hos vindmøllefabrikanten Vestas, en beregningskapacitet på 1,71 petaFlops.
Forudsiger vejret
Den japanske regering anser investeringen i supercomputeren 'K' som meget væsentlig i sit forsøg på at forudsige den slags naturkatastrofer, der ramte landet med tsunami og jordskælv omkring et af verdens største atomkræftværker i verden, Fukushima, i foråret.
For 'K's' fornemmeste opgave i 2012 bliver netop at stå og tygge på vejr-data i håbet om, at japanerne kan forudsige naturkatastrofer og efterfølgende milliard-ødelæggelser.
Læs også:
Verdens stærkeste computer: 8,16 petaflops vildskab