Artikel top billede

Mikroprocessoren fylder 40 år

Den 15. november er der gået 40 år siden lanceringen af Intels legendariske 4004.

Intel gør klar til at fejre 40-års jubilæet for sin første komplette cpu, Intel 4004, den 15. november. Det skriver digi.no. På denne dato i 1971 blev chippen nævnt offentligt for første gang - i en annonce i magasinet Electronic News.

I den anledning har Intel oprettet en særlig side med en lang række historiske informationer om mikroprocessorens udvikling, prognoser om fremtidens computere og sjove fakta fra chipbranchen.

Intel bliver regnet for at være den første frit programmerbare kommercielt tilgængelige mikroprocessor. Her havde man for første gang alle de nødvendige komponenter på én chip.

Denne 4-bit-processor havde 2.300 transistorer og kostede 60 dollar. Den havde en taktfrekvens på 740 kilohertz og kunne behandle 60.000 instruktioner i sekundet.

Det giver nogle interessante sammenligninger, som Intel har samlet i dette dokument. Hvis den nuværende Intel Core-processor med en milliard transistorer brugte den samme strukturbredde som Intel 4004, så ville den måle 7 x 3 meter.

Hvis bilernes hastighed havde udviklet sig med samme tempo som cpu-hastigheden, så ville det tage ét sekund at køre fra New York til San Francisco.

Prisen for en transistor er faldet med faktor 50.000 siden 1971. Energiforbruget er også reduceret enormt. Hvis energiforbruget per transistor var det samme som for 40 år siden, ville en moderne bærbar bruge 4.000 gange mere energi og koste 100.000 kr. i strøm om året.

Men den ville selvfølgelig ikke være bærbar - for der findes slet ikke små batterier der kan lagre så meget energi.

Intel 4004 blev brugt i regnemaskiner og kasseapparater, og den blev fremstillet helt frem til 1986.

Herunder er en video udgivet i anledning af jubilæet der fortæller om Intels prognose for processorens fremtid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere