Artikel top billede

Harddisk-krise kan blive alvorlig for dansk kanal

Prisstigninger på op til 50 procent og lagre, der kun holder til midt i november kan få indflydelse på tilgængeligheden af en række it-produkter

Konsekvenserne af oversvømmelserne i Thailand breder sig som ringe i vandet. Ifølge CRNS kilder har danske distributører oplevet flere prisstigninger inden for den sidste uge, ligesom mange producenter har nulstillet alle aftaler omkring leverancer.

»Det er virkelig alvorligt det her,« siger en kilde til CRN.

Det handler i bund og grund om, at it-produktion i dag er så specialiseret, at hvis et led bliver ramt, kan det få store konsekvenser.

Umiddelbart lød historierne fra Thailand på, at »kun« Western Digital og Toshiba havde fabrikker, der blev ramt af oversvømmelserne. Men også de andre harddisk-producenter er ramt af oversvømmelserne. Oversvømmelsesramte thailandske fabrikker er nemlig underleverandører til stort set alle de andre leverandører af harddiske. Eksempelvis bliver mange læsearme og motorer til harddiske lavet på fabrikker i Thailand.

Så selv om harddisk-producenter har fabrikker andre steder, så mangler de komponenter og reservedele til produktionen.

Ifølge analysefirmaet iSupply vil harddiskproduktionen falde med 30 procent i fjerde kvartal i år, således at markedet »kun« får leveret 125 millioner harddiske mod eksempelvis knap 170 millioner i tredje kvartal.  Ifølge branchetidsskriftet Digitimes betyder det, at produktionslinierne på de store pc-fabrikker får problemer senest midt i december

Ikke kun notebook-produktionen bliver ramt. Også RAM-markedet vil blive ramt hårdt af krisen i Thailand. For når der bliver produceret færre notebooks bliver der solgt færre RAM-modulker, og det kan får en i forvejen meget presset branche til at kollapse, frygter iagttagere i Østen.

Også kamera-markedet og produkter fra mange japanske producenter bliver berørt af oversvømmelserne. Ifølge iSupply har isæt japanske firmaer baseret deres produktion på underleverancer fra firmaer i thailand.

Ifølge Digitimes skulle 450 japanske firmaer have fabrikker i de syv hårdest ramte industriområder. Potentielt kan 1800 underleverandører være ramt, og det betyder at der stadig ikke er et tilnærmelsesvis overblik over, hvilke produkter, der i sidste ende kan blive ramt af efterskælvene efter oversvømmelserne.

Indtil videre kan danske distributører bare konstatere, at der hersker forvirring, og at visse produktgrupper oplever unaturligt store prisstigninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere