Det ville have kostet millarder af kroner at udskille HP's pc-forretning i et selvstændigt selskab.
Netop den voldsomme udgift ved en udskilning af divisionen var den væsentligste grund til, at selskabet har besluttet sig for at lade alting være, som det var.
Sådan lyder det fra selskabet, der har haft 100 medarbejdere til at gennemtrawle alle beregninger og modeller for et muligt frasalg af pc-divisionen.
Det skete på foranledning af den nu fyrede topchef, Leo Apotheker, der såede tvivl og bekymring blandt både aktionærer, partnere og kunder med sin udmelding om, at HP overvejede modeller for pc-divisionens fremtid.
Otte milliarder kroner
Ifølge HP's egne beregninger ville etableringen af et selvstændigt pc-selskab koste små otte milliarder kroner i såvel engangs-udgifter samt senere forbundne udgifter.
"Det står klart for os, at omkostningerne ved et udskilning ville være langt større end gevinsterne," siger Tony Prophet, der er chef for HP's pc-division, PSG, til Computerworlds amerikanske søstermedie.
HP er med PSG-divisionen blandt verdens største pc-producenter, men indtjeningsmarginerne er lave, og priserne er under pres.
Den nu fyrede Leo Apotheker ønskede derfor at dreje selskabet mere over i retning af mere lukrative forretningsområder som salg af services, hardware og software til erhvervslivet. Det kan du læse mere om her.
HP: Vi beholder det hele
HP's nye direktør, Meg Whitman, meddelte imidlertid i sidste uge, at HP havde besluttet, at det rigtige at gøre for både kunder, aktionærer og partnere er at beholde pc-divisionen.
Tony Prophet siger, at det også har spillet med i beslutningen, at selskabets kunder ønsker, at det beholder pc-divisionen, ligesom HP ser store synergi-fordele i at beholde den gennemslagskraft på markedet for indkøb af komponenter, som den enorme pc-division giver.
Den betyder, at HP kan presse indkøbspriserne for komponenter i bund, hvilket kan mærkes på også andre forretningsområder.
Ifølge HP har forvirringen om pc-divisionens fremtid ikke afspejlet sig i salget. Selskabet meddeler, at salget af pc'er steg i tredje kvartal, hvor HP ifølge analysehuset IDC solgte i alt 16,6 millioner pc'er.
Det gør HP til verdens største pc-producent forand Lenovo og Dell.
Tony Prophet siger, at HP's fremtidige strategi på pc-området har det kommende Windows 8-styresystem som omdrejningspunkt.
HP er fortsat i gang med at vurdere, hvad der skal ske med selskabets eget styresystem, WebOS.
Læs også:
]HP maner al tvivl i jorden: Vi afliver ikke pc'en
HP fyrer Léo Apotheker - ny topchef ansat
HP helt bimmelim: Sejler forvirret rundt i øst og vest