I det solrige Spanien er det første kommercielle solkraftværk som bruger smeltet salt til at overføre varmen netop blevet indviet i en stor ceremoni. Både den spanske konge og kronprinsen fra Abu Dhabi var rejst til Andalusien for at markere åbningen af det anlæg, der beskrives som intet mindre end en revolution inden for solenergi.
Det nye anlæg Gemasolar er konstrueret af Torresol Energy, der er et joint venture mellem det spanske ingeniørfirma Sener og energiselskabet Masdar i Abu Dhabi.
Det gigantiske kraftværk består af 2.650 spejle - kaldet heliostater - spredt over et område på 185 hektar. I midten står et tårn på 140 meters højde. Heliostaterne er bevægelige og udstyret med GPS, som sørger for at positionere dem i forhold til solen og ændre deres vinkel i løbet af dagen.
Solens lys reflekteres af spejlene og samles på tårnets spids, hvor saltet varmes op til en temperatur på mere end 500 grader. Det smeltede salt ledes så videre til en varmeveksler, hvor det omdannes til vanddamp, der bruges til at drive en turbine og generere energi.
Temperaturen er meget højere end i et normalt solkraftværk, hvor man bruger olie til at overføre varmen til turbinen.
Gemasolar skulle også være i stand til at levere strøm i op til 15 timer uden sol. Det samled ydelse fra kraftværket mellem Sevilla og Cordoba ligger på 19,9 Megawatt. På et år forventer Torresol at anlægget kan generere 110 GWh.
Det skulle være nok til at forsyne 27.500 husholdningerne i det sydlige Spanien med energi. I forhold til et normalt kulkraftværk kan man spare omkring 30.000 tons co2-emissioner om året.
Torresol bygger yderligere to solkraftværker i nærheden af Cadiz ved den spanske Atlanterhavskyst og har også planer om at installere anlæg i Abu Dhabi og USA.