Bolignetværk frygter terrorpakke

De private kommunikationsnetværk frygter at blive pålagt store ekstraomkostninger, hvis terrorpakkens bestemmelser om logning af teleoplysninger også kommer til at omfatte boligforeningernes private netværk. En forening tager nu initiativ til at danne en paraplyforening, der skal tale de private netværks sag.

De private kommunikationsforeninger frygter at blive pålagt et enormt ekstra ansvar og øgede udgifter med den nye terrorpakke, der stiller krav om, at udbydere af tele- og internettjenester skal logge trafikoplysninger om e-mail og internet samt de numre, som brugerne ringer til.

Ifølge Justitsministeriet opfattes de private bolignetværk - som mange boligblokke anvender - som en teleudbyder og skal derfor som udgangspunkt underlægges de samme krav som de store teleselskaber.

Det betyder, at eksempelvis oplysninger om de servere, som brugerne er i forbindelse med på internet, hvem de sender e-mail til, og hvem de ringer til skal logges.

Logningsperioden bliver på et år

Enorme ekstraudgifter

Formanden for det private københavnske netværk Skydebanen.net, Martin Pihl Jensen, frygter, at de private kommunikationscentraler vil få enorme ekstraomkostninger til udstyr og arbejdskraft.

Han er også bange for, at lovens bestemmelser betyder et udvidet ansvar for foreningerne.

- Bliver vi pålagt denne her logning, vil det give betydelige ekstraomkostninger til indkøb og opsætning af udstyr og tilrettelæggelse af logningen, siger Martin Pihl Jensen.

Han vurderer, at det vil koste et sted mellem 100.000 og 150.000 at indkøbe det udstyr, som foreningen skal bruge for at kunne logge tele- og internetoplysninger.

Martin Pihl Jensen gør opmærksom på, at mange af de private netværk køres på basis af frivillig arbejdskraft, og at mange foreninger ikke har økonomi til at indkøbe nyt udstyr og aflønne de medarbejdere, der skal stå for logningsarbejdet og kontakten til myndighederne.

Den person, som skal stå for logningen, vil også kunne pålægges et strafansvar, hvis loggen ikke er i orden.

- Jeg tror det bliver svært at få nogen til at påtage sig arbejdet uden at få betaling for det, siger Martin Pihl Jensen.

Ministerie: Bare rolig
De konkrete krav til den kommende logning vil komme i en bekendtgørelse, som Justitsministeriet i øjeblikket er ved at formulere.

Bekendtgørelsen skal blandt andet fastlægge omfanget af logningen samt bestemme i hvilket omfang udbyderne skal stå til rådighed for efterforskningen.

Fuldmægtig ved Justitsministeriets politikontor, Peter Hindsberger, oplyser, at der vil blive taget hensyn til de små private kommunikationsforeninger.

- Der arbejdes med at få indført en bagatelgrænse, sådan at små private netværk med et lille antal mulige brugere bliver fritaget fra bestemmelsen om logning af teleoplysninger, siger Peter Hindsberger.

Han har ikke noget bud på, hvor lille et privat kommunikationsnetværk skal være for at blive fritaget, men i en besvarelse på et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg om bagatelgrænsens størrelse har Jusititsministeriet skrevet, at bagatelgrænsen sandsynligvis ender i nærheden af 100 eller færre brugere.

Begrænset gevinst

Computerworld Online har bedt sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra Fort Consult om at give en vurdering af de konsekvenser, som logningen vil medføre.

- Først og fremmest mener jeg ikke, at gevinsten ved en sådan logning er stor nok til, at man skal pålægge de private netværk denne opgave, siger han.

Han påpeger, at de brugere, der har noget, som de gerne vil holde for sig selv blot vil gå på biblioteket, på netcafe eller et andet sted hen, hvor det ikke er muligt at kæde en bestemt maskine og bruger sammen.

Samtidig siger han, at udgifterne vil være meget store i forhold til foreningernes økonomi. Ulf Munkedal vurderer, at en forening med op til 500 tilsluttede brugere vil skulle af med mellem 50.000 og 100.000 kroner alene til udstyr. Oveni i dette beløb skal lægges udgifter i samme størrelsesorden for back-up.

Det er desuden er tvivlsomt, om de private bolignetværk har folk til rådighed med den rette sikerhedsmæssige kompetence til at tilrettelægge og foretage logningen.

- Har man ikke lige en sikkerhedsekspert i foreningen, må man ud og købe den know-how ude i byen, og det er jo heller ikke helt billigt, siger Ulf Munkedal.

Martin Pihl Jensen fra bolignetværket Skydebanen.net vil nu forsøge at tromme de private kommunikationsnetværk sammen i en paraplyforening, der skal tale netværkenes sag og skaffe samlet høringsret.

Relevante links:

Bolignetværket Skydebanen.net

Terrorpakken - med betænkning, hos Folketinget

Justitsministeriets svar til retsudvalget om bagatelgrænsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere