Innfond, et ventureselskab under aalborgensiske Novi, er i al ubemærkethed blevet klargjort til en ny tur med sparebøssen, hvor private, eksterne investorer skal skyde nye millioner i fonden.
Det fremgår af Novis regnskab for 2002. Datterselskabet Novi Seed ejer en tredjedel af aktierne i Innfond.
Vækstfonden, der sidder på resten af aktierne, har krævet en ny struktur i fonden, hvis det skal blive attraktivt for private at investere i den.
Vækstfonden er som Økonomi- og Erhvervsministeriets venturearm klar med et stort tocifret millionbeløb til en ny kapitalrunde i Innfond, en Innfond 2.
- Vi vil stille med mellem 50 og 75 milioner kroner. Resten skal komme fra Novi og nye eksterne investorer, siger Martin Vang Hansen, der med titel af investeringsdirektør er Vækstfondens mand i Innfonds bestyrelse.
Han understreger, at en ny Innfond for at få kritisk masse i antallet af porteføljeselskaber og kapital nok til dem alle skal skaffe mellem 200 og 300 millioner kroner.
Ansatte flyttes over i fonden
Vækstfonden har i 2000 lagt 200 millioner kroner i Innfonds kasse, men først med den nye struktur har Vækstfonden fået bestemmende indflydelse. Vækstfonden sidder i dag på tre ud af fem bestyrelsesposter mod tidligere tre af syv.
Desuden er ledelsen nu ansat direkte i Innfond og ikke som tidligere i Novi.
- Det har været nødvendigt med en ledelsen, der refererer direkte til bestyrelsen for at sikre, at eksterne investorer finder konstruktionen hensigtsmæssig at arbejde med ved en ny kapitalrunde, siger Vækstfondens mand i Innfonds bestyrelse, Martin Vang Hansen.
Vækstfonden var utilfreds med, at bestyrelse i Innfond valgte at holde igen med investeringerne i 2002.
"I et vanskeligt investeringsmarked valgte Innfonds bestyrelse at følge en konservativ investeringsstrategi frem for i hast at gennemføre mere spekulative investeringer", står der i årsberetningen for Novi som forklaring på, hvorfor Vækstfonden ønskede en ændring.
Martin Vang Hansen afviser dog, at det i sig selv er målet med den nye konstruktion, at Vækstfonden skal have magten.
- Fra vores side har det ikke været nødvendigt at "sidde på magten", for beslutninger i Innfond skal træffes i enighed, for at de holder, siger Martin Vang Hansen.
Novis administrerende direktør, Poul Ernst Rasmussen, understreger, at den nye struktur ikke var et ønske fra Aalborg-virksomheden, men at den heller ikke ville stille sig på bagbenene.
Mål: Kapitalplan klar i år
En ny kapitalrunde, hvor Novi og Vækstfonden hver træder til med mellem 50 og 75 millioner kroner og eksterne investorer skyder yderligere 200 millioner ind, skal først behandles af bestyrelsen.
Men Martin Vang Hansen spår, at der inden udgangen af året ligger en plan klar for, hvordan Innfond 2 skal skaffe midler til en række nye investeringer i nye porteføljeselskaber.
Innfond fik ved stiftelsen i 2000 indskudt 300 millioner kroner i investeringskapital. De 100 millioner kroner kom fra Novi, mens resten var fra Vækstfonden.
Af de 300 millioner kroner er de 123 millioner kroner til dato bevilget. Heraf er 73 millioner kroner allerede investeret, mens de resterende 50 millioner kroner er reserveret til de nuværende selskaber i Innfonds portefølje.
Exit vil gavne ny kapitalrunde
I 2002 investerede Innfond 27 millioner kroner, hvilket resulterede i et underskud på 20,9 millioner kroner.
Men underskuddet er ifølge Martin Vang Hansen både forventeligt og acceptabelt.
- Mulighederne for at sælge aktierne i de virksomheder, vi gennem Innfond har investeret i, har ikke været gode i det forgangne år, og det er helt naturligt, fordi vi støtter på et meget tidligt tidspunkt i opstartsfasen, siger han.
Innfond satser på at kunne skille sig af med mindst et af porteføljeselskaberne, inden de nye investorer kommer med om bord.
- Et exit vil hjælpe gevaldigt på nye investores investeringslyst, siger Martin Vang Hansen, der tror på, at en eller to fornuftige exits vil blive brugt til at time den nye kapitalrunde.