Vækstfond klar med nye millioner til Innfond

Aalborgensiske Novi, der driver ventureselskab og forskerpark, har afgivet magten i et af de store datterselskaber, Innfond, til Vækstfonden. Det er et af skridtene til at gøre Innfond attraktiv over for investorerne, når Innfond i en ny kapitalrunde skal hente omkring en kvart milliard kroner.

Innfond, et ventureselskab under aalborgensiske Novi, er i al ubemærkethed blevet klargjort til en ny tur med sparebøssen, hvor private, eksterne investorer skal skyde nye millioner i fonden.

Det fremgår af Novis regnskab for 2002. Datterselskabet Novi Seed ejer en tredjedel af aktierne i Innfond.

Vækstfonden, der sidder på resten af aktierne, har krævet en ny struktur i fonden, hvis det skal blive attraktivt for private at investere i den.

Vækstfonden er som Økonomi- og Erhvervsministeriets venturearm klar med et stort tocifret millionbeløb til en ny kapitalrunde i Innfond, en Innfond 2.

- Vi vil stille med mellem 50 og 75 milioner kroner. Resten skal komme fra Novi og nye eksterne investorer, siger Martin Vang Hansen, der med titel af investeringsdirektør er Vækstfondens mand i Innfonds bestyrelse.

Han understreger, at en ny Innfond for at få kritisk masse i antallet af porteføljeselskaber og kapital nok til dem alle skal skaffe mellem 200 og 300 millioner kroner.

Ansatte flyttes over i fonden

Vækstfonden har i 2000 lagt 200 millioner kroner i Innfonds kasse, men først med den nye struktur har Vækstfonden fået bestemmende indflydelse. Vækstfonden sidder i dag på tre ud af fem bestyrelsesposter mod tidligere tre af syv.

Desuden er ledelsen nu ansat direkte i Innfond og ikke som tidligere i Novi.

- Det har været nødvendigt med en ledelsen, der refererer direkte til bestyrelsen for at sikre, at eksterne investorer finder konstruktionen hensigtsmæssig at arbejde med ved en ny kapitalrunde, siger Vækstfondens mand i Innfonds bestyrelse, Martin Vang Hansen.

Vækstfonden var utilfreds med, at bestyrelse i Innfond valgte at holde igen med investeringerne i 2002.

"I et vanskeligt investeringsmarked valgte Innfonds bestyrelse at følge en konservativ investeringsstrategi frem for i hast at gennemføre mere spekulative investeringer", står der i årsberetningen for Novi som forklaring på, hvorfor Vækstfonden ønskede en ændring.

Martin Vang Hansen afviser dog, at det i sig selv er målet med den nye konstruktion, at Vækstfonden skal have magten.

- Fra vores side har det ikke været nødvendigt at "sidde på magten", for beslutninger i Innfond skal træffes i enighed, for at de holder, siger Martin Vang Hansen.

Novis administrerende direktør, Poul Ernst Rasmussen, understreger, at den nye struktur ikke var et ønske fra Aalborg-virksomheden, men at den heller ikke ville stille sig på bagbenene.

Mål: Kapitalplan klar i år
En ny kapitalrunde, hvor Novi og Vækstfonden hver træder til med mellem 50 og 75 millioner kroner og eksterne investorer skyder yderligere 200 millioner ind, skal først behandles af bestyrelsen.

Men Martin Vang Hansen spår, at der inden udgangen af året ligger en plan klar for, hvordan Innfond 2 skal skaffe midler til en række nye investeringer i nye porteføljeselskaber.

Innfond fik ved stiftelsen i 2000 indskudt 300 millioner kroner i investeringskapital. De 100 millioner kroner kom fra Novi, mens resten var fra Vækstfonden.

Af de 300 millioner kroner er de 123 millioner kroner til dato bevilget. Heraf er 73 millioner kroner allerede investeret, mens de resterende 50 millioner kroner er reserveret til de nuværende selskaber i Innfonds portefølje.

Exit vil gavne ny kapitalrunde

I 2002 investerede Innfond 27 millioner kroner, hvilket resulterede i et underskud på 20,9 millioner kroner.

Men underskuddet er ifølge Martin Vang Hansen både forventeligt og acceptabelt.

- Mulighederne for at sælge aktierne i de virksomheder, vi gennem Innfond har investeret i, har ikke været gode i det forgangne år, og det er helt naturligt, fordi vi støtter på et meget tidligt tidspunkt i opstartsfasen, siger han.

Innfond satser på at kunne skille sig af med mindst et af porteføljeselskaberne, inden de nye investorer kommer med om bord.

- Et exit vil hjælpe gevaldigt på nye investores investeringslyst, siger Martin Vang Hansen, der tror på, at en eller to fornuftige exits vil blive brugt til at time den nye kapitalrunde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere