eHusets krak blotlægges i ny nøgleroman

Den bortviste finansdirektør, der fik skylden for eHusets krak i 2002, får tilsyneladende taget grundigt hævn over bagmændende bag skandalen. Det fremgår af handlingen i en ny bog.

Grådigheden var stor, da forretningsverdenen i 1999 kastede sig over alt, hvad der kunne sættes et "e" foran.

Griskheden var tilsyneladende også at finde i det hæderkronede danske it-firma Dansk Data Elektronik, DDE, der ellers havde levet en stille, men dog børsnoteret tilværelse som leverandør af store servere og tilhørende it-systemer til biblioteker.

Ved indgangen til det nye millenium fandt Dansk Data Elektronik det opportunt at tage navneforandring til eHuset og ride med på den mægtige bølge af e-begejstring, der havde banket aktiekurser op i skyerne på både Wall Street og hos den hjemlige fondsbørs.

Men boblen blev som bekendt ikke ved med at vokse, heller ikke for eHuset. I februar 2001 udsendte firmaet en famøs børsmelding, hvori det hed sig, at man havde bortvist finansdirektøren på grund af regnskabsrod.

»Bristepunktet« er titlen på en roman skrevet af forfatterdebutanten Birgitte Erhardtsen. Hun er til daglig journalist på Berlingskes Nyhedsmagsin og har i denne egenskab fulgt sagen om eHuset tæt.

Ifølge forlaget er »Bristepunktet« ikke en nøgleroman (det er den slags aldrig) og eventuelle ligheder med virkelige personer er både tilfældig og utilsigtet.

Ikke desto mindre optræder en lang række kendt firmaer og direktører og investorer i den danske it-branche med deres egne navn. Det gælder eksempelvis Peter Warnøe og Klaus Riskjær samt firmaer som Razorfish, Framfab, Peoplesoft, Jubii, Aston og Cybercity. Bogens (og virkelighedens) nøglepersoner har forfatteren dog mere eller mindre grundigt søgt at skjule identiteten på.

I bogen optræder en succesfuld investor navngivet Niels Nohr fra 2N Invest. Sjovt nok hed den dengang mest succesfulde investor Michael Mattiasen fra 2M Invest.

Mens DDE i virkeligheden tog navneskifte til eHuset, møder læserne af »Bristepunktet« en dansk it-virksomhed ved navn Data-Forum der for at ride med på e-bølgen tager navneforandring til E-Factory.

I bogen hedder E-Factorys finansdirektør Bjørn Westerdorf. I den kronologisk fortalte handling bliver han i februar 2001 bortvist fra firmaet, beskyldt for at have tilladt forfakturering.
I den virkelige verden hed eHusets finansdirektør Kurt Wamberg. Han blev bortvist i februar 2001, beskyldt for at have tilladt forfakturering.

Bortvisningen bliver starten på et opgør, hvor finansdirektøren må kæmpe mod forretningslivets indspiste magtapparat, styret gennem et uigennemtrængeligt netværk af intriger og vennetjenester. I den proces ruller det ene lig ud af skabet efter det andet, og mangen en agtværdig forretningsmand bliver klædt af til skindet - bogstaveligt talt - i »Bristepunktet«.

Både Kurt Wamberg og to andre direktører i virkelighedens eHusets blev siden dømt for at have fusket med regnkaberne og manipuleret med kursen på eHusets aktier.

Bestyrelsesformand Jørgen Worning gik fri og fik i stedet topposter i Bang og Olufsen og FLSmith.

Hvor vidt han nu også var så uskyldig, kan man godt stille spørgsmålstegn ved, mener den Cavling-nominerede erhvervsreporter Birtgitte Erhardtsen - og det er ikke fordi hun ikke har sin research i orden, fremgår det af flere tidligere artikler fra hendes hånd.

Eksempelvis skrev hun i 2002 om sagen om e-Huset:
»Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin har haft indsigt i en række fortrolige dokumenter, herunder revisions- og advokatrapporter, samt Bagmandspolitiets politiafhøringer. Dokumenterne tegner et samlet billede af en bestyrelse - og navnlig bestyrelsesformand - som ikke alene har undladt at stille oplagte spørgsmål til direktionens hæderlighed, men ligefrem aktivt har sørget for ikke at få svar.«

Svarene leverer hun selv i »Bristepunktet«, der udkommer den 25. september.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere