Inden for de næste par uger tager Københavns Lufthavn ny software i brug som kan bruges til at følge folks færden rundt i terminalerne. Softwaren er udviklet af teknologiselskabet SITA i Schweiz og den bruger signaler fra de rejsendes Wi-Fi-enheder til at registrere deres bevægelser. Det skriver New York Times, som dog ikke har været i København – men derimod i Geneve, hvor SITA kan følge det travle mylder i Københavns Lufthavn gennem sit system.
Den nye software kan bruges til at skaffe et realtime-overblik over bevægelserne i lufthavnen, så man kan se hvor der danner sig køer og hvordan folk bevæger sig rundt. Det kan så bruges til at optimere lufthavnens design eller flytte personalet rundt for at komme flaskehalse til livs.
Der er også en ledsagende iPhone-applikation, som de rejsende i lufthavnen kan downloade. Den fortæller f.eks. hvor man kan finde den korteste kø i sikkerhedskontrollen eller hvilke butikker der har særlige tilbud på hylderne.
SITA satser på at andre lufthavne verden over vil vælge den samme løsning som Københavns Lufthavn.
”Alle lufthavne slås med det samme problem – hvordan skal man få passageren frem til boarding-gaten og samtidig sørge for en behagelig oplevelse,” siger Dave Bakker fra SITA Global Services.
Han tilføjer at det kun er den enkelte Wi-Fi-enhed – ikke passageren – der bliver registreret, og lover at folks privatsfære ikke bliver krænket.
”Vi ved ikke hvem den enkelte prik repræsenterer bortset fra om det er indkommende eller udgående passager,” siger han.
SITA's system kan registrere positionen for den enkelte Wi-Fi-enhed med en nøjagtighed på omkring tre meter. Det er nok til at se, hvor folk stimler sammen i en kø, eller hvor meget tid der tilbringes i butikker eller restauranter.
Man kan også forestille sig, at butikkerne bruger systemet til at sende tilbud når man nærmer sig forretningen i lufthavnen.
Den gratis applikation til iPhone og Android er allerede downloadet af 100.000 rejsende i Københavns Lufhavn, oplyser SITA. Det anslås at mindst en femtedel af de rejsende bærer rundt på en enhed med Wi-Fi – og tallet forventes at stige efterhånden som smartphones bliver endnu mere udbredt.