Når staten som forventet senere i år skyder en auktion i gang, hvor teleselskaberne kan byde på adgang til bestemte frekvenser beregnet til næste generations mobile bredbånd – LTE/4G – kan der komme temmelig mange millioner i kassen. Hvis svenskere ellers kan bruges som målestok, så kan staten sætte næsen op efter en milliard-stor-indtægt, for den tilsvarende svenske auktion indbragte sidste år 1,5 milliarder kroner.
Men allerede før auktionen overhovedet er kommet i gang, er der bud på, hvad pengene skal bruges til. Omtrent samtidigt med at Højhastighedskomiteen i formiddag fremlagde sin rapport, udsendte Dansk Metal sammen med TDC og Dansk Energi (der repræsenterer fiberselskaberne) en opfordring til staten. Parterne mener, at pengene fra en 4G-auktion skal bruges til at drive en ny fond, der kan fremme informationssamfundet.
Fonden skal bl.a. arbejde for udbredelsen af f.eks. telemedicin og interaktive undervisningsmidler – og dermed gavne efterspørgslen på hurtige bredbåndsforbindelser, hedder det i meldingen.
»Visionerne om et højhastighedssamfund gør det helt nødvendigt at stimulere den offentlige efterspørgsel på indhold, tjenester og udstyr, som udnytter de hurtige bredbåndsforbindelser,« siger Torben Andresen Lindhardt, faglig sekretær i Dansk Metal.
Støtter Højhastighedskomiten
Fra telebranchen har der tidligere været rejst kritik af, at staten igen forsøger at hente formuer ud af teleselskaberne, selvom det er en samfundsgavnlig investering, der foretages. Dansk Metals forslag, som TDC og Dansk Energi bakker udtrykkeligt op om, er næsten identisk med en af anbefalinger fra Højhastighedskomiteen, der præsenterede sin rapport i formiddag.
Her hedder det, at de indkomne midler fra auktionerne bør føres tilbage til sektoren til finansiering af aktiviteter, der kan stimulere udviklingen af højhastighedssamfundet.