Danmark: Spild af tid at se på MS-kildekode

Den danske stat gider ikke gennemgå de mange millioner kodelinjer i Microsoft Windows trods løbende tilbud fra Microsoft om at åbne den ellers hemmelige kode. Der er for mange linjer, og det er for svært at se, hvad der skulle komme ud af det, mener Videnskabsministeriet.

Det vil være en alt for stor opgave for den danske stat at gennemgå kildekoden til Microsofts programmer, og det er alligevel op til leverandøren at sørge for, at systemerne lever op til sikkerhedskravene.

Det mener Videnskabsministeriet, der derfor har takket nej til det stående tilbud fra Microsoft om at få adgang til den ellers hermetisk lukkede kildekode bag styresystemet Windows.

Regeringerne i Kina, Storbritannien, Norge og en række andre lande har taget imod tilbudet fra Microsoft om at få adgang til at gennemse kildekoden til Microsofts programmer.

Computerworld Online har spurgt Videnskabsministeriet om den danske stats holdning til at få indsigt i Microsofts kildekode.

Den danske stat har overvejet tilbudet, men fortæller i sit skriftlige svar til Computerworld Online, at den indtil videre har sagt pænt nej tak.

I Videnskabsministeriet vurderer man, at det ikke kan betale sig for den danske stat at begynde at gennemtrawle Windows-kildekoden for eksempelvis sikkerhedsbrister.

Milliarder af kodelinjer

Det offentlige anvender ellers en lang række forskellige Windows-baserede systemer, der alle kan være en potentiel sikkerhedsrisiko. Det gælder både journalsystemer, office-programmer og operativsystemer.

Alene kildekoden til én version af Microsoft Windows indeholder imidlertid mere end 30 millioner linjer kode. I alt løber kildekoderne bag det offentliges Windows-baserede programmer op i milliarder af kodelinjer.

Det gør ifølge ministeriet opgaven for stor i forhold til sandsynligheden for rent faktisk at finde huller i sikkerheden.

Ministeriet vurderer desuden, at gennemgangen skal være særdeles grundig, hvis man beslutter sig for at gennemgå kildekoden. En ukvalificeret eller utilstrækkelig gennemgang vil nemlig kunne give en falsk tryghed, lyder vurderingen.

Det er desuden et problem, at softwaren løbende bliver opdateret.

Windows-sikkerhed er op til Microsoft

Ifølge ministeriet er det ikke kundens opgave at rette fejl og sikkerhedshuller i et system. Den opgave tilfalder leverandøren for systemer med lukket kildekode.

Det er med andre ord Microsofts opgave at sørge for, at selskabets produkter lever op til løfterne, når det gælder sikkerhed.

Den danske stat har erklæret sig som interesseret i at støtte åbne standarder, der kan sikre konkurrence mellem forskellige styresystemer.

Staten kan - som alle andre kunder - ikke løfte de samme opgaver som et software-udviklingshus. Det vil kræve for mange ressourcer uden at give større tryghed, lyder ministeriets vurdering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere