Planen om at sælge det kriseramte amerikanske teleselskab Global Crossing til singaporeanske ST Telemedia bliver nu mødt af officiel politisk modstand.
Et medlem af den amerikanske lovgivende forsamling, demokraten Edward Markey, har brugt en høring om frihandel mellem de to lande til at rase mod salgsplanen.
- Vores regering må gribe ind i denne handel, for den er ikke i USA's interesse. Ellers kommer amerikanske virksomheder til at konkurrere med selskaber, det er ejet af den singaporeanske regering, lød kritikken fra Edward Markey.
ST Telemedia: Vi får ikke statsstøtte
Han støtter sin kritik op ad den lov, der forbyder salg af amerikanske teleselskaber til virksomheder, der er ejet eller kontrolleret af andre landes regering.
ST Telemedia er en afdeling af Temasek Holding, der er den singaporeanske regerings investeringsselskab. En talsmand for ST Telemedia, Haidee Schwartz, siger dog til Reuters, at selskabet er 100 procent fri af statslig indblanding.
- ST Telemedia modtager ikke statsstøtte og er ikke på nogen måde kontrolleret af den singaporeanske regering, siger hun.
Hutchison trak tilbud efter chikane
Indtil begyndelsen af maj så det ud til, at ST Telemedia og det Hong Kong baserede teleselskab Hutchison Whampoa ville gå sammen om at købe 61,5 procent af aktierne i Global Crossing for 1,7 milliarder kroner.
Men salgsaftalen blev forpurret af de amerikanske myndigheder, der udskød godkendelsen og var så kritisk overfor Hutchison Whampoas tilknytning til de kinesiske myndigheder, at selskabet trak sit købstilbud tilbage.
ST Telemedia har udvidet sit købstilbud til også at omfatte Hutchison Whampoas andel. Dermed vil ST Telemedia alene få en kontrollerende aktiepost, hvis købet går igennem.
Global Crossing, der ejer fiberoptiske netværk i 27 lande, gik i betalingsstandsning i januar sidste år med en gæld på 82 milliarder kroner.