BankInvest smækker IT-kassen i

Tæt ved en kvart milliard kroner har ventureselskabet BankInvest tabt på fejlslagne investeringer i IT-virksomheder. Porteføljeselskaberne må klare sig uden yderligere kapital, og ventureselskabets IT-fond leder efter fusionspartnere.

Krisen i IT-branchen har ramt ventureselskabet BankInvest så hårdt det forgangne år, at pengekassen nu er smækket i.

Det betyder ifølge direktøren for BankInvests IT-fond, Jesper Scharling Sørensen, at de otte portefølje­selskaber, ikke skal regne med at få tilført yderligere kapital fra BankInvest i 2003 eller fremover.

- Vores porteføljeselskaber er sikret indtil vores exit, uden yderligere kapital fra vores side. Dermed ikke sagt, at de ikke kan få kapital, hvis der kommer en ekstern investor ind over. Men den kapital, vi har tilført, ligger fortsat i virksomhederne, og de har ikke brug for yderligere, siger Jesper Scharling Sørensen.

BankInvests IT-fond har samlet investeret knap 310 millioner kroner i 10 selskaber. Men store nedskrivninger, tre konkurser og et selskab, der i praksis blev givet bort, betyder, at værdien af investeringerne nu er faldet til 69 millioner kroner.

Dermed har BankInvest brændt 240 millioner kroner af på fejlslagne investeringer i IT-virksomheder.

Egenkapital næsten halveret

IT-fondens egenkapital er på et år næsten halveret fra 206,7 millioner kroner til 108,7 millioner kroner.

Men Jesper Scharling Sørensen er overbevist om, at 2003 ikke kommer til at byde på tilsvarende tab, som fonden har set i 2002. Dermed afviser han, at fonden kan komme til at mangle penge.

- Vi har brugt det forgangne halvår i særdeleshed på at tilpasse omkostningerne i vores porteføljevirksomheder. Det betyder, at selskaber nu er rentable, eller på vej til rentabilitet efter de planer, der er langt. Derfor er der ikke noget, der tyder på, at vi i 2003 kommer til at se tab i den størrelse, som 2002 bød på, siger han.

Flere år til exit

Jesper Scharling Sørensen vurderer, at der vil gå flere år, inden venturefonden med fordel kan trække sig ud af selskaberne.

Desuden er markedet for venturekapital i IT-branchen præget af forsigtighed og manglende midler til nyinvesteringer. Og derfor leder BankInvest efter fusionspartnere.

- Vi ser på mulighederne for at fusionere med andre IT-ventureselskaber. IT- og teleselskaber er fortsat et marked, vi gerne vil investere i, men vi tror også, at der vil finde en konsolidering sted, og timingen for fusioner er god nu, lyder hans vurdering.

I 2002 har BankInvest nedskrevet værdien af investeringerne i tre selskaber til nul kroner. Det drejer sig om Immediate, Basis PFS og Vigilante.

De resterende selskaber i porteføljen er LH Comlog, Vupti, Danske Telecom, Vejr2, og B2B Agro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere