Via og Intels patent-ro rammer Sis

Chipproducenten Silicon Integrated Systems (Sis) lå lunt i svinget, indtil Via og Intel i går begravede stridsøksen og indgik en 10-årig licensaftale om at bruge hinandens patenter.

Det er ikke kun advokater, der kvier sig, når to stridende parter indgår forlig.

Gårsdagens forsoning mellem chipproducenterne Intel og taiwanske Via fik aktiekursen hos Vias største konkurrent Silicon Integrated Systems (Sis) til at falde med 6,9 procent.

Ifølge Financial Times har Sis, siden retssagen mellem Intel og Via blev indledt i september 2001, snuppet markedsandele måned for måned.

Avisen henviser til analytikere hos Smith Barney, der i en ny rapport viser, at omsætningen hos Sis det seneste kvartal har ligget en tredjedel højere end sidste år måned for måned.

Inden Intel anlagde patentsagen mod Via, sad selskabet på omkring 40 procent af markedet for chipset, mens selskabets markedsandel nu er nede på 25 procent.

Ifølge avisen har sagen mellem Via og Intel for alvor truet Vias eksistens, men nu, hvor de to parter er blevet gode venner, er konkurrencesituationen på markedet for chipset vendt.

Chipset sidder på bundkortet i en computer, hvor det håndterer strømmen af data mellem en processoren og andre komponenter.

Samarbejdsaftale med Intel

Sis var hurtigt ude med meldinger, der skulle berolige analytikere og markedet, efter det i går kom frem, at Intel og Via fremover vil afstå fra at sagsøge hinanden i en 10-årig periode.

Sis oplyste, at selskabet altid har været Intels vigtigste partner på chipset-området og bebudede en kommende samarbejdsaftale med Intel, der giver Sis lov til at benytte Intels nye teknologier mod licensbetaling.

Efter at Via i 2001 begyndte at producere chipset til Intels Pentium III processorer lagde Intel patentsag an mod Via.

Via svarede igen med lignende patentsager mod Intel og inden længe voksede omfanget til 11 retssager i fem lande og omhandlede 27 patenter.

De to parter blev i går enige om en ordning, hvor Via skal betale Intel royalties, hver gang Via sælger visse af selskabets egne produkter. Til gengæld deler de to producenter patenter de næste ti år, og Via må producere chipset til Pentium 4 de næste fire år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere