3G-teleselskaberne i Danmark har modtaget brev fra firmaet 3G. I det forlanger 3G, at selskaberne ophører med at benytte 3G-navnet i sin markedsføring fordi 3G mener at have varemærkeretten til 3G.
3G er stiftet i 1998, altså tre år før de danske licenser til 3G-telefoni blev sat til salg. Selskabet, der blandt andet sælger 3G-produkter, mener, at det derfor har retten til navnet 3G.
På den baggrund har selskabet skrevet til de danske 3G-teleselskaber, og bedt om at de afstår fra at benytte 3G i markedsføringen af 3G-telefoni. Senest har TDC modtaget brevet.
»Vi har taget dette skridt fordi det er problem for os, at vores varemærke bliver brugt til markedsføring af UMTS-produkter. Vi mener, at når TDC går igang med en massiv markedsføring under 3G-navnet, og med et logo som ligner vores, så er det en krænkelse af vores varemærke,« siger Michael Henneke, direktør i 3G.
Han erkender at 3G har været sent ude med at kræve sit varemærke beskyttet.
»Vi burde nok have været lidt tidligere ude, men årsdagen er altså at vi nu kan se at 3G er blevet en almindelig betegnelse, der kan skabe tvivl om det er et af vores produkter, eller et produkt fra en konkurrent. Samtidig så sælger TDC de samme Vodafone-datakort som vi gør, og det vil skabe forvirring« siger Michael Henneke.
I første omgang har 3G henstillet til selskaberne, at de ophører med at benytte 3G i markedsføringen. Selskabet har endnu ikke taget stilling til hvad det gør hvis 3G-selskaberne afviser at ophøre med at benytte "3G" i markedsføringen
I TDC bekræfter man at have modtaget brevet tirsdag morgen. TDC vil først se på indholdet i samråd med selskabets jurister, før det tager stilling til anmodningen.
ComON har spurgt advokat med speciale i immaterielret, Kasper Heine fra advokatfirmaet Bender Von Haller Dragsted om hvad man skal gøre for at beskytte sit varemærke.
»Vi udtaler os ikke om konkrete sager, som vi ikke selv er involveret i. Men generelt er det sådan, at et varemærke sagtens kan blive udvandet, fordi varemærket overgår til at blive en generel betegnelse for et produkt, uden at den der har varemærket reagerer,« siger Kasper Heine.
Han nævner blandt andet "walkman" som er et Sony-varemærke, men som er blevet udvandet, fordi andre producenter af bærbare kassettebåndspillere i stor stil også har anvendt "walkman".