Kunøe får monopol på offentlige it-indkøb

En skelsættende politisk aftale betyder, at forhandlergiganten Atea i de næste ti år får monopol på alle offentlige it-indkøb.

Denne artikel er publiceret som CRNs bud på en aprilsnar for 2009. Artiklens indhold, faktuelle oplysninger og citater er opdigtede. 

En aftale mellem Finansministeriet, Kommunernes Landsforening og it-koncernen Atea betyder, at it-investoren Ib Kunøe i den næste ti år kan smykke sig med titlen som eneleverandør af it-ydelser til samtlige offentlige kunder i såvel staten, regioner og kommuner.

Aftalen, som har bred opbakning blandt Folketingets partier betyder samtidig, at den nuværende kommunale storleverandør KMD inden for de næste par år skal afvikles som selvstændig virksomhed. KMDs nye ejere i den svenske kapitalfond EQT har dermed taget konsekvensen af den økonomiske krise og skiller sig nu af med kommunale it-kæmpe blot fire måneder efter, at man købte KMD af Kommunernes Landsforening.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen fremhæver i en kommentar til den nye it-aftale, at den offentlige it-udvikling nu lægges i hænderne på kompetente folk, som ved hvad der er godt for den offentlige sektor.

»Aftalen er sådan set bare et udtryk for sund fornuft. Atea kan levere en række standardprodukter af tilfredsstillende kvalitet og til den rigtige pris. Det vil give et skub til en mere effektiv offentlig sektor, som er afgørende for regeringen,« siger Lars Løkke Rasmussen

Også videnskabsminister Helge Sander, som gennem flere år har satset hårdt på at styrke it-udviklingen i Danmark glæder sig over aftalen, som han ser som en fremragende mulighed for at effektivisere og strømline det offentliges it-indkøb.

»Regeringen har gennem længere tid gjort hvad den kunne for at vejlede og inspirere de offentlige indkøbere til at handle mere målrettet og økonomisk ansvarligt. Med den nye aftale skaber vi en model for den fremtidige it-udvikling, som vil sikre borgere bedre velfærd og mere it for skattekronerne,« siger Helge Sander til CRN.

Som en del af aftalen oprettes seks regionale it-indkøbscentre, som især skal koncentrere sig om at servicere landets 98 kommuner. Den del af aftalen har ifølge CRNs oplysninger været prisen for at også Socialdemokraterne og de radikale bakker op om aftalen.

»Vi har ladet os inspirere af de gode erfaringer med modellen for TV2s regioner. Det sikrer en lokal forankring af it-branchen, som vil komme borgerne til gode,« siger Socialdemokraternes it-ordfører Ole Hækkerup.

Ifølge CRNs oplysninger skal Atea som en del af den nye it-indkøbsaftale tilbyde lokale it-forhandlere plads i de selvstændige bestyrelser, som bliver sat i spidsen for de regionale indkøbscentre. Direktør i forhandlerkæden CBC, Peder Hvejsel, har allerede sagt ja til at sidde for bordenden i det kommende østjyske indkøbscenter, som placeres i Fredericia under navnet Atea Østjylland.

Hos Atea siger bestyrelsesformand Ib Kunøe, at den skelsættende aftale er logisk set i lyset af de senere års eneforhandler-aftaler under Finansminsteriet og SKI, hvor Atea gang på gang har vist, at man i kraft af godt købmandskab har været i stand til at sænke priserne uden at det samtidig er gået ud over fleksibiliteten og den lokale selvbestemmelse..

»Den nye aftale er en kæmpeudfordring for hele Atea-koncernen, men jeg er sikker på mange offentlige institutioner vil drage et lettelsens suk, når konsekvenserne af aftalen går op for dem. Vi har i forvejen et fremragende samarbejde med mange offentlige kunder, som har været glade for samarbejdet med Atea. Med Atea som eneleverandør bliver det mere tydeligt, hvad man som kunde kan forvente sig på it-fronten,« siger Ib Kunøe.

Ateas overtagelse af samtlige offentlige it-indkøb træder efter planen i kraft om præcis et år - den 1. april 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere