Lad os bare se det i øjnene: Danmark er ikke verdens navle, når det drejer sig om it. Alligevel smerter det at se, at den ene distributør efter den anden trække lageret ud af landet og koncentere sin logistik langt fra den danske salgskanal - som regel i Sverige. Det er en fattiggørelse af den danske it-verden, uanset hvordan man vender og drejer det.
Men lad os lægge følelserne lidt til side og se på realiteterne. Når Tech Data nu flytter logistikken 700 kilometer væk fra hovedstaden, hvad betyder det så for forhandlerne?
Måske skal ordrerne lægges nogle få timer tidligere end førhen - noget man kan planlægge sig ud af. Det er alligevel sjældent, at få timer er afgørende for, om et it-projekt eller en serviceopgave bliver håndteret til alles tilfredshed. Men selvfølgelig: Når det virkelig brænder på, så er det ikke distributører med et fjernt lager, som er løsningen.
Tech Data sparer 200 millioner kroner årligt på at samle logistikken, anfører selskabet. Man kan også vende det om og sige, at distributøren ikke forventer at tabe omsætning for mere end 200 millioner kroner ved at flytte på tidspunktet for seneste bestilling til levering næste dag. Snarere langt mindre.
Tech Datas forretningsmæssige beslutning er ikke så drastisk som Ingram Micros tilbagetog forrige år. Salgsstaben bevares tilsyneladende intakt, og den danske ledelse forbliver uændret.
Hvor Ingram Micro afskar bånd til både leverandører og forhandlere og decimerede sin omsætning, er signalet fra Tech Data, at distributøren vil fastholde samme høje aktivitetsniveau som før udflytningen af logistikken. Der er tale om »business as usual«. Tech Datas strategi virker klogere, men er næppe det sidste skvulp fra konsolideringsbølgen. Vær sikker på, at flere distributører endnu skal igennem den samme øvelse.