Artikel top billede

Sunde forhandlere i kreditklemme

Veldrevne it-forhandlere har låne-problemer, fordi både kunder og hele it-branchen lider under kreditkrisen.

Veldrevne it-forhandlere oplever under kreditkrisen, at blive klemt fra to sider. For det første har forhandlerne sværere ved at låne penge til deres egen drift. For det andet rammer bankernes nedskæringer forhandlerne indirekte, når bankerne skærer i deres kreditter til kunderne.

»Vores kunder har problemer med at få deres finansiering på plads. Og når bankerne lukker for kundernes kredit, kommer vi i klemme,« siger Jacob V. Schmidt fra B2B-forhandleren Itplaneten i Varde.

Den danske bankverdens kreditstramninger er især gået udover it-branchen og detailhandlen samt byggebranchen, siger økonom i Danske Banks analyseafdeling, Tore Stramer. Han har ingen forbindelse med Itplanetens låneansøgning og udtaler sig generelt om bankens kreditpolitik.

»Der har været meget omfattende konkurser i disse brancher, og det er noget vi har fokus på i kreditvurderingen, for her er risikoen for tab mest udpræget og kreditgivningen er strammet op,« siger han.

Det får Danske Bank til at sige nej til nogle lånemuligheder, som man ellers ville have sagt ja til, fordi banken vil reducere sin risiko, siger han.

I øjeblikket lukker bankerne ned for lån til danske virksomheder i en grad, så det går ud over både nye og eksisterende lån. I alt har bankerne skåret 20 milliarder af deres udlån til erhvervslivet.

Det svarer til en nedgang på 4,7 procent siden det toppede i oktober 2008 og rammer især virksomheder, der som it-forhandlere har et stort cash-flow eller finansierer deres udgifter med kassekreditter. Mange it-forhandlere køber desuden varer på kredit hos distributørerne, og de har også skåret deres kreditmax overfor forhandlerne.

Ifølge økonomisk rådgiver Hans Peter Christensen fra bankrådgiverfirmaet Uvildige.dk kan det føles som om banken afviser lånekunder i blinde, men der er fornuftigt forklaring på bankens nej, siger han.

Den har bare intet med virksomhedens egne forhold at gøre. Bankerne ser på deres samlede risiko ved deres lån under et, og hvis de har lånt mange penge til en bestemt branche, kan de trække fingrene til sig, så de undgår at tabe endnu flere penge på deres lån.

»Hvis en banks lån er overeksponeret mod en bestemt branche, vil den skære mere i sine lån til den pågældende branche,« siger Hans Peter Christensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere