Nokias øverste direktør, Stephen Elop, var i fredags i København for at berolige de danske ansatte, som han og resten af ledelsen har besluttet at skære væk i en storstilet spareplan.
Men selv om bødlen stillede sig op, blev han ikke overdænget med rådne æg og tilråb.
”Jeg vil gerne fremhæve, at folk virkelig tager det her pænt, og at de er meget konstruktive i forhold til fremtiden. Der er ingen panik, og alle er overbeviste om, at vi er nogle dygtige folk. Det var også noget af det, som Stephen kom ned for at fortælle. At det vigtigste for Nokia lige nu er, at vi skaber nye muligheder for vores medarbejdere,” siger Claudia Simonsen administrerende direktør i Nokia Danmark.
Hun skal være med til at afskedige cirka 950 kollegaer. Men hvis planen går godt, skal hun ikke sende nogen på gaden men videre i nye jobs eller ny firmaer.
"Der er allerede kommet mange henvendelser, så vi har udvalgt en koordinator og samlet sammen på tilbuddene og svaret alle pænt. Men vi venter til næste uge (denne uge, red.) med at skabe os et overblik. Vi arbejder på at hjælpe folk videre både på enkeltniveau og gruppeniveau. Der er jo noget smukt i at sende et helt team, der har arbejdet rigtigt godt sammen, videre samlet," siger Claudia Simonsen.
Hun har for eksempel uopfordret modtaget tilbud om at aftage to personer til en softwareudviklervirksomhed. Endnu mere imponerende er tilbudet fra en anonym arbejdsgiver, som har tilbudt at overtage 100 personer på en gang.
Ifølge direktøren har en helt tredje gruppe firmaer også henvendt sig for at hjælpe Nokias planer om iværksætteri i gang.
Bliv dog Nokia-udvikler
Nokia har allerede taget højde for, at en stor pulje medarbejdere vil have lyst til at blive selvstændige, når deres tilværelse som Nokia-ansatte stopper.
"Det er en del af det Bridge-program, vi har sat i gang. Nu gælder det om at finde ud af, hvor folk er i dag, og hvor vil de gerne hen? Det skal også kombineres med, hvornår vi kan slippe dem i forhold til de keyleverancer, som vi stadig skal aflevere," siger Claudia Simonsen.
Bridgeprogrammet indeholder også en pose penge, som skal gøre det muligt for Nokia-ansatte at starte ny virksomhed. Direktøren ønsker dog ikke at sætte beløb på, hvor mange penge der er i posen. Til gengæld er der frit slag i bolledejen, når det kommer til iværksætternes nye virksomheder.
Hvis en Nokia-ansat vælger at starte firma og udvikle iPhone og Android-apps, smækker I så låget i?
"Der er faktisk ikke nogen betingelser af den art. Men det er jo klart, at der er nogle quickwins for udviklere, som vil udvikle programmer til det danske marked. Så vi håber jo, at de vælger at starte egen virksomhed for at bygge services og programmer til Nokia-telefoner," siger Claudia Simonsen.
Nokia er desuden i kontakt med Højteknologifonden for at finde løsninger, som kan være med til at beholde de mange højtuddannede folk i Danmark.
Hvad er en Nokia-medarbejder?
Men puljen af Nokia-ansatte på Sydhavnen er langt fra en homogen masse. Ud af de næsten 1000 ansatte er der 630, som er ingeniøruddannet og har et phd-, master- eller bachelor-bevis på væggen.
CRNs søtermedie ComON har bedt administrerende direktør i Nokia Danmark, Claudia Simonsen, om at udpege nogle at de faggrupper, som findes på det danske hovedkontor.
"Der er for eksempel 90 ingeniører, der arbejder med hardware. Det vil sige integreret antennedesign, brugerflader og akustik. Vi har audioeksperter, som har arbejdet med audio og akustik i 10 år. Dem kunne jeg sagtens se, at for eksempel Oticon kunne være interesseret i," siger Claudia Simonsen til ComON.
I mekanikafdelingen sidder 50 personer og arbejder med produkintegration og injection molded parts. Det er også her, man udpeger materialetyper til kommende telefoner.
Et andet hovedeområdet er software. Afdelingen for embedded software arbejder med integrationen af software, mekanik og hardware, forklarer Claudia Simonsen, der også mener, at firmaets erfarne projektledere, marketingfolk, indkøbere og HR-personale alle vil have gode odds på arbejdsmarkedet med deres erfaring fra en global virksomhed.
"Der er ingen tvivl om, at mange af vores folk kan bruge de kompetencer, de har i dag, og lave noget helt andet. Men alt handler om, hvad de har de lyst til, og hvorfra de får nogle tilbud. Det positive er, at vi er ude i så god tid til, at vi kan forberede folk. Der er også tid til at planlægge omskoling og uddannelse," siger Claudia Simonsen, der først senere på året får overblik over, hvor mange ansatte, der har mod på at fortsætte i Nokia-koncernen og eventuelt flytte til Kina eller Tyskland.
De danske Nokia-ansatte opsiges tidligst ved årets udgang.