De kontroversielle eksklusivaftaler, som Finansministeriet har indgået med en række it-leverandører, bliver langt mere værdifulde end først antaget.
Finansministeriet har nemlig tilbudt kommuner og andre offentlige organisationer at koble sig på aftalerne i regi af Statens og Kommunernes Indkøbsorganisation, SKI, og her har man netop talt op, hvor mange af de nye storkommuner, der er gået med på aftalerne.
»Ud af de 98 nye storkommuner har 56 valgt at gå med på en eller flere af Finansministeriets aftaler,« oplyser SKI-chef Søren Jacobsen.
Blandt regionerne er tilslutningen endnu større. Her har fire ud af fem af de nye regioner koblet sig på en eller flere af aftalerne. Desuden har 15 halvoffentlige virksomheder sagt ja tak til aftalerne.
Blandt andre Itbrancheforeningen har kritisret de statslige indkøbsaftaler for at reducere bredden i dansk erhvervsliv, fordi de favoriserer enkle, store udbydere. Denne favorisering bliver endnu større med den kommunale tilslutning.
Størst tilslutning har de nye kommuner nemlig givet til printer-aftalen, der binder parterne til kun at købe printere fra én leverandør: Topnordic. Nærmere betegnet har 45 af de nye kommuner har sagt ja til printaftalen.
Dermed bliver Topnordic ikke alene den eneste, der må sælge printere til statslige organisationer, virksomheder, styrelser, ministerier og organer, men også til næsten halvdelen af kommunerne.
På kopimaskinefronten er Xerox eneleverandør. Den aftale har 22 af de nye kommuner sagt ja til. Pc-aftalen, som blev vundet af Topnordic, Dell og Lenovo, har fået tilslutning fra 10 af de nye kommuner
Adspurgt, om de pågældende kommuner ligesom de statslige virksomheder er forhindret i at købe udstyr fra andre leverandører end den pågældende, der har aftalen, svarer Søren Jacobsen bekræftende:
»Man forpligtiger sig til aftalerne, så det element gælder også for kommunerne,« siger han.
Hvor meget den kommunale tilslutning til eksklusivaftalerne betyder i meromsætning for Topnordic og de andre ene-leverandører tør man endnu ikke gætte på i SKI.