Microsoft: Cloud-computing udelukker ikke forhandlere

Cloud-computing kan ende i kanalkonflikt, erkender Microsoft, som ikke kan give et præcist bud på konsekvenserne af øget virtualisering og hostede løninger. Alligevel vil selskabet springe ud i skyen med begge ben, fortæller topchef Stephen Elop.

Microsoft er i færd med at opbygge gigantiske datacentre overalt i verden. Ofte placeres de klods op af elværker for at sikre, at der rent faktisk er adgang til de enorme mængder strøm, der er behov for. Det giver en fornemmelse af, hvilken størrelsesorden, der er tale om.

Konstruktionerne er nødvendige, hvis Microsoft skal kunne gennemføre den mission, som blev offentliggjort i sidste uge. Nemlig planerne om at levere en version af Windows (Azure), der kan afvikle programmer fra "skyen" - cloud computing.

Projektet markerer en milepæl i selskabets historie, fortæller Stephen Elop, der besøgte Microsofts danske kontor i går.

»Jeg kan ikke understrege nok, at de nyheder vi præsenterede i sidste uge ikke bare er endnu en produktnyhed. Det her er fundamentalt. Det er lige så vigtigt som lanceringen af Windows 95, hvor vi virkelig beslutter os for at satse på en teknologi. Nogen har spurgt, hvilken afdeling i Microsoft, der skal tage sig af cloud computing. Det svarer til at spørge, hvilken afdeling der skulle tage sig af internettet, da det dukkede op... Det her er så fundamentalt, at det bliver nødt til at være en del af alt, hvad vi laver,« siger Stephen Elop.

Men beslutningen om at satse hårdt på skyen er ikke problemfri. Mange partnere og analytikere står tilbage med en masse ubesvarede spørgsmål.

»Ved du hvad? Det gør vi også. Forestil dig lige det her. Min afdeling er i færd med at lægge Word, Excel og PowerPoint op i versioner, som kan tilgås fra browseren via Office Live-services. Hvad kommer det til at betyde for vores forretning? Jeg kan vise en masse fine udregninger frem, men de er alle sammen baseret på gætteri. Og jeg aner ikke, hvad det er rigtigt eller ej. Men verden er tydeligvis ved at forandre sig fundamentalt. Og så er der to ting, du kan gøre. Du lade være med at fortage dig noget og håbe på, at verden ikke ændrer sig for hurtigt. Eller du kan bruge forandringen og aktivt føre dine kunder og din virksomhed gennem forandringen,« sagde Stephen Elop, der er chef for Microsofts forretningsdivision.

Stadig brug for partnere

En nuværende Microsoft-partners umiddelbare frygt i forbindelse med Azure kunne være, at Microsoft i fremtiden vil hoppe partnerleddet over, fordi alt alligevel bliver hostet og serviceret via Microsofts datacentre. Men det afviser Elop.

Ifølge ham er det partnerleddet, der har været med til at gøre Microsoft til, hvad det er i dag. Og derfor er partnerne også en vigtig brik i Windows Azure. For eksempel vil der stadig være behov for eksterne partnere til at opsætte kundernes løsninger.

Præcis hvordan den økonomiske model kommer til at se ud, er ikke helt klart. Men Elop nævner en model, hvor partnerne modtager 12 procent af kundernes betaling til Microsoft i det første år. Efterfølgende år falder betalingen til seks procent.

»Microsoft og flere andre store selskaber går ind i det her - uden en færdigudviklet idé om, hvad det komme til at koste. Der er selvfølgelig nogle faste udgifter i datacentre, som vi skal tage højde for. Men vi er også bevidste om at det her betyder, at vi kan gøre tingene billigere, lettere og bedre for vores kunder - end de løser deres problemer i dag. Det her ændrer helt på den måde man betaler for sine produkter,« siger han og peger på, at Microsoft på det område vil bevæge sig fra traditionel licensbetaling til abonnementsbetaling.

Men der er stadig ubesvarede spørgsmål hos Microsoft, forklarer Elop. Han peger på, at en kunde både ville kunne afregnes for den plads og ydelse, som han bestiller hos Microsoft, men ville det ikke være mere fair at afregne ham for den plads og ydelse, som der rent faktisk bliver benyttet af slutbrugerne på et givent tidspunkt? spørger Elop.

Men cloud computing overtager ikke hele verden

Ved lanceringen af Google Chrome-browser talte analytikere om, at browseren kunne blive vor tids svar på Windows, fordi mange programmer kan afvikles via en browser.

Men så sort og hvidt ser man ikke på tingene hos Microsoft. Alt forsvinder ikke op i "skyen".

»Vi taler meget bevidst om software OG service. Vi siger ikke, at fremtiden kun ligger oppe i skyen, og at alt andet forsvinder. Mange ting kan leveres via skyen. For eksempel et skrivebehandlingsprogram, hvor man redigerer i noget tekst. Det sker allerede i dag. Men der kommer jo også hele tiden nye opfindelser og funktioner, som kun kan leveres ved at være tæt forbundet med en pc, hvor der adgang til grafikkortet og en flerkernet processor. For eksempel blev der demonstreret touch-funktionaliteter i sidste uge. Hvis alle fingerstrejf skulle sendes op i skyen og tilbage igen, så ville det jo ikke fungere,« siger Stephen Elop.

Men han har en vis forståelse for Googles tankegang med at satse på browseren.

»Det er en anerkendelse, som vi er enige i. At lokale computere fortsat vil være vigtige. Selv om skyen kommer til at betyde mere og mere. Vi har bare allerede en lokal platform og den hedder Windows«.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere