Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Visma vinder kæmpekontrakt med staten / Paul McCartney advarer: Lad ikke AI skumme fløden / Mark Zuckerberg efteraber Stargate-investeringer: Kaster over 420 milliarder kroner efter AI i år

Visma vinder kæmpekontrakt med staten / Paul McCartney advarer: Lad ikke AI skumme fløden / Mark Zuckerberg efteraber Stargate-investeringer: Kaster over 420 milliarder kroner efter AI i år / United Health klar med konklusion: Største databrud i USA nogensinde

Kære læser.

Dagens tidlige portion af it-nyheder er serveret af Frederik Therkildsen.

Her kommer vi både forbi det helt nære, nemlig nyt fra udbuds-Danmark, hvor Visma efter længere tids votering er endt som vinder.

Dernæst skal vi forbi de ‘gamle’ travere: AI og Big Tech, hvor nye astronomiske investeringer er blevet annonceret.

Ris, ros og tips til resten af ugen modtages som altid på: frth@cw.dk

Visma vinder kæmpekontrakt med staten

Titusindvis af statens ansatte skal fremover afregne deres rejseudgifter og generelle udlæg i Visma-universet.

Det står klart, efter at det Visma-ejede Zebon med dets “RejsUd”-løsning har vundet en storstilet udbudsrunde.

Aftalen dækker 150 statslige institutioner med over 100.000 brugere, oplyser Økonomistyrelsen, der står bag udbudsrunden.

“RejsUd er en it-løsning med mange forskellige brugergrupper, hvoraf nogle kun anvender løsningen få gange årligt. Derfor har det været vigtigt for os at vælge en brugervenlig løsning, som enkelt og intuitivt understøtter opgaverne med rejseafregninger og udlæg," udtaler Simon Schulian, der er vicedirektør i Økonomistyrelsen.

“Med Zebon får vi en stabil og velafprøvet standardløsning med gode muligheder for tilpasning."

Paul McCartney advarer: Lad ikke AI skumme fløden

Den legendariske musiker Paul McCartney, 82 år, tidligere Beatles-stjerne, vil have den britiske regering til at ændre loven om ophavsret.

Hvis lovgivningen ikke moderniseres, frygter han, at det kun bliver Big Tech, der vil tjene på den kreative industri i fremtiden, forklarer han i et interview med BBC.

“AI er en fantastisk ting, men det bør ikke udnytte kreative mennesker,” sagde Paul McCartney. “Sørg for, at du beskytter de kreative tænkere, de kreative kunstnere, ellers vil du ikke have dem. Så enkelt er det.”

Han skriver sig dermed ind i en lang række af blandt andet skuespillere, manuskriptforfattere og andre kreative fagfolk, der vil have sat klare rammer for, hvad ophavsret betyder i 2025 – og i en fremtid, hvor en konstant større andel af indholdet på internettet er skabt af såkaldt kunstig intelligens.

“Sandheden er, at pengene går et sted hen, og musikken kommer på streamingplatformene – nogen får pengene, og det burde være den person, der har skabt musikken,” fortsætter han.

“Det skal ikke bare være en teknologigigant et eller andet sted.”

Mark Zuckerberg efteraber Stargate-investeringer: Kaster over 420 milliarder kroner efter AI i år

Når først Llama og de andre store sprogmodeller har suget al information på internettet – som for eksempel Paul McCartneys ‘Band On The Run’ – skal modellerne trænes, forfines og koges ned til en slags fond af data.

Jo større modellerne er, jo dyrere er det at træne dem. For almindelige dødelige kan prisen for denne slags træning være svær at forstå.

Mark Zuckerberg kaster sig endnu en gang ind i AI-ræsset. Meta skal alene i år investere 60-65 milliarder dollars i blandt andet træning af Llama-modellerne. Det svarer til 423-465 milliarder kroner, skriver The Register.

Ifølge Mark Zuckerberg kan man få omkring en gigawatt ny computerkraft med mere end 1,3 millioner GPU’er for den sum.

Den gigantiske investering skal ses i lyset af Trumps Stargate, hvor OpenAI sammen med Oracle, MGX og SoftBank har bebudet en investering på 500 milliarder dollars i AI-infrastruktur.

Et beløb, der allerede er blevet kaldt “for lille” af Elon Musk.

United Health klar med konklusion: Største databrud i USA nogensinde

190 millioner personer er blevet påvirket af det store cyberangreb mod United Health i februar 2024.

Det præcise antal vil dog lade vente på sig, indtil en amerikansk sundhedsmyndighed har gransket og bekræftet tallet. Det er tal, der kommer til at blive brugt i en række søgsmål mod koncernen fremadrettet, skriver Reuters.

United Healths datterselskab Change Health blev udsat for et stort cyberangreb af den russiske cyberbande Black Cat. Skaden var så stor, at topledelsen i koncernen besluttede at betale knap 160 millioner kroner i løsesum til banden.

Selvom en stor løsesum er blevet betalt, er rigtigt mange menneskers oplysninger stadig blevet lækket.

Karakteren af oplysningerne tæller sygesikring, patientdiagnoser, behandlingsoplysninger, cpr-numre og faktura-id’er.

Selskabet understreger dog, at ingen af kundernes oplysninger er blevet misbrugt.

“Change Healthcare er ikke bekendt med misbrug af enkeltpersoners oplysninger som følge af denne hændelse og har ikke set elektroniske journaldatabaser optræde i dataene under analysen,” oplyser selskabet til Reuters.





Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel