Danske it- og tele-ansatte skal ikke regne med at få megen hjælp fra deres fagforbund til at vælge, hvor krydset skal sættes ved Folketingsvalget i dag.
Kun et enkelt af de fagforbund, som Computerworld har spurgt, anbefaler deres medlemmer at sætte krydset ved en konkret partifarve.
Hos AC, der er en hovedorganisation for en lang række såkaldte dimittend-fagforbund med medlemmer i it-branchen, fortæller afdelingschef Niels Lykke Jensen, at organisationen ikke vil søge indflydelse på, hvad deres medlemmer stemmer.
"Vi er partipolitisk helt neutrale. Så vi har ingen anbefalinger. Folk er selvstændigt tænkende væsener. Så de bestemmer selv, hvad de vil stemme på," siger han til Computerworld.
Han fortæller, at organisationen overlader det til medlemmerne selv at tage stilling til hvilket parti, der har temaer, som er vigtigst for dem.
Se på dem med fornuftige holdninger
Hos HK Danmark, der gennem HK/Privat organiserer ansatte i it-brancen, anbefaler man heller ikke medlemmerne at stemme på en konkret politisk fløj. I stedet anbefaler HK medlemmerne at kigge på de partier, der arbejder med efteruddannelse, vækst og udvikling samt personlig udvikling.
Det fortæller Kim Simonsen, formand for HK Danmark.
"Man skal stemme efter overbevisning. Og HK anbefaler ikke noget bestemt parti," siger Kim Simon.
Han anbefaler dog også medlemmerne at lede efter de partier, som man synes har nogle fornuftige holdninger til outsourcing og greencard-ordningen.
Eksempelvis mener han, at Danmark skal være en global spiller på Jorden, og at globalisering startede allerede, da Østasiatisk Kompagni (ØK) satte kursen mod Kina.
"It er en globaliseringsindustri. Den har ikke grænser," siger han.
Parti vil gøre medlemmerne dyrere
Heller ikke hos Finansforbundet, der dækker omkring 5.000 it-ansatte i finansbranchen, anbefaler man medlemmerne at støtte et konkret politisk parti.
Det siger Solveig Ørteby, som er næstformand i Finansforbundet og ansvarlig for it-området.
"Det har vi aldrig gjort. Og det giver os den fordel, at vi kan tale med alle partierne, fordi vi ikke har noget stempel på ryggen," siger Solveig Ørteby.
Mens Finansforbundet er partipolitisk uafhængigt, er forbundet til gengæld fagpolitisk orienteret, forklarer hun og peger på den såkaldte lønsumsafgift som et område, der fylder meget for fagforbundet, fordi det ifølge Finansforbundet er en skat på ansatte i den finansielle sektor.
En forhøjelse af afgiften har ifølge næstformanden været nævnt i valgkampen af Socialdemokraterne som en vej til flere penge i statskassen. Og det, frygter Finansforbundet, vil betyde afskedigelser blandt de it-ansatte i finanssektoren.
"Vi mener, at lønsumsafgiften er konkurrenceforvridende i forhold til andre sektorer. Når det bliver dyrere at have medarbejdere i de danske virksomheder, er der en risiko for, at man afskediger og udflager til Indien på it-området," siger hun.
Imidlertid ser Solveig Ørteby ikke denne udmelding som en opfordring til medlemmerne om at lade være med at stemme på Socialdemokraterne.
I stedet er meningen at overtale Socialdemokraterne til at finde en anden måde at få penge i kassen på, hvis partiet vinder regeringsmagten. Og det er netop den partipolitiske uafhængighed, som gør forhandlingen mulig i næstformandens optik.
"For os er det sagen, vi kæmper for, og så betyder partifarven på dem, vi skal forhandle med, ingenting," siger hun.
Intet parti matcher Prosa
Hos it-fagforbundet Prosa fortæller formand Niels Bertelsen, at fagforbundet ikke har noget politisk ståsted.
"Ifølge vores vedtægter er vi politisk uafhængige. Så derfor anbefaler vi heller ikke vores medlemmer at stemme noget bestemt," siger Niels Bertelsen.
Men selvom Prosa ikke kan pege på noget konkret parti, har fagforbundet alligevel forsøgt at komme medlemmerne til hjælp, inden krydset skal sættes i dag.
Prosa har nemlig på fagforbundets hjemmeside bedt de forskellige partiers it- og arbejdsmarkedsordførere om at forholde sig til en række emner, som er vigtige for fagforbundet.
"Og ud fra det kan man jo godt finde en facitliste, hvis man ellers mener, at Prosas synspunkter generelt er de rigtige," siger Niels Bertelsen.
Han fortæller, at fagforbundet kan se, at der ikke er noget eksisterende parti, som helt og aldeles deler Prosas meninger og holdninger.
Regering har fejlet på it
Hos Dansk Metal, der blandt andet repræsenterer tusinder af danske tele-medarbejdere, er man modsat resten af fagforbundene ikke bleg for at pege på et konkret parti.
"Vi anbefaler selvfølgelig vores medlemmer at stemme Socialdemokratisk. Og det gør vi ud fra en betragning om, at vi trænger til en offensiv it-politik. Og det er noget, som vi i den grad synes, at regeringen har fejlet på," siger Torben Andresen, som er faglig sekretær for Dansk Metals Undervisnings- og IKT-sekretariat.
Han mener, at fagforbundet efter mange års venten først har set et spædt skridt i den rigtige retning med "digitale vej til vækst" fra Videnskabsministeriet.
Men der er flere grunde til, at Dansk Metal anbefaler et Socialdemokratisk kryds, fortæller Torben Andresen.
"Socialdemokraterne har nogle visioner for implementering af cloud i Danmark, dels i forhold til den offentlige sektor, dels i forhold til at få tiltrukket nogle internationale datacentre til Danmark. Det er der ingen af de borgerlige partier, der har," siger han.
Samtidig fremhæver han Højhastighedskomiteens anbefalinger, som fagforbundet finder "fantastisk gode".
"Men ligesom med alle de andre kommissioner, som den her regering har nedsat, så har man ikke tænkt sig at følge de anbefalinger, der kommer fra Højhastighedskomiteen," siger Torben Andresen.
Dermed er Dansk Metal ikke i tvivl om hvilken farve regering, der kan bringe flere it- og tele job til Danmark.
"Vi skal have skabt grobund for ny udvikling. Og det, tror vi, kan ske bedst med en Socialdemokratisk regering, fordi den har visionerne omkring cloud computing og bredbånd til udkantsområder," siger han.