Artikel top billede

Derfor er det en sand fornøjelse at slippe for it-chefen

Er du selvstændig? Så skal du nyde din frihed fra it-chefens regime.

Kaster du et blik ud over redaktionen her, bliver du mødt af en endeløs række af kedelige HP- og Dell-computere i mørk plastik. 

En af de få undtagelser er min Macbook Pro. Og da jeg forleden læste en opdatering på Facebook, gik det op for mig, hvor priviligeret jeg i virkeligheden er.

"Jeg plager stadigvæk min it-chef om at få en Mac, men det må jeg desværre ikke. Han siger, at det ikke passer ind i vores it-setup." Omtrent sådan lød opdateringen fra min Facebook-ven.

Selv om jeg har min egen skrivebordsplads her hos PC World, lever jeg alligevel i eksil fra it-chefen, fordi jeg er tilknyttet redaktionen på freelance-basis.

Og selv om der er stor usikkerhed og mange ulemper (læs: regnskaber!) forbundet med livet som selvstændig, nyder jeg det i fulde drag.

Jeg nyder den frihed, det giver at være sin egen it-chef, og jeg nyder at gøre alle de ting, som it-chefen normalt vil forbyde mig.

Det er en nydelse at møde ind på redaktionen og tage min egen Macbook Pro frem, mens jeg ser min kolleger sidde bag it-afdelingens grå og kedelige HP-computere.

Men det jeg nyder allermest er, at jeg slipper for at installere Lotus Notes på min computer.

Mareridt med Lotus Notes

Jeg har tidligere været fastansat og husker med gru, hvordan jeg om morgenen kunne starte vores mailprogram Lotus Notes op og gå efter kaffe imens. Hvis jeg var heldig, var programmet åbent, når jeg kom tilbage.

Her på redaktionen sidder jeg ved siden af vores it-afdeling, og for at undgå at ryge i bad standing må jeg hellere tilføje, at de er både dygtige og fremragende kolleger.

For nogle dage siden overhørte jeg en samtale, hvor en af mine kolleger kom forbi. Han var interesseret i at finde en mail, som han modtog for flere år siden, og spurgte derfor, om it-afdelingen havde en back-up og kunne finde mailen frem.

Det kunne vist godt lade sig gøre, men det lød ikke, som om det var nogen helt let proces.

Det problem har jeg heldigvis ikke.

Derfor kan du selv gøre det bedre

I dag er jeg nemlig min egen it-chef og kan ofte selv finde løsninger, der matcher mine egne behov endnu bedre end de standard-løsninger, som en it-afdeling trækker ned over hovedet på os.

Jeg har ingen problemer med at finde mails, der er mange år gamle, og jeg behøver ikke sidde og vente på, at mit e-mailprogram starter op. Min mail er hosted hos Gmail. Her har jeg alle mine private mails helt tilbage fra 2004 liggende, og jeg kan finde dem med blot et tastetryk.

Derudover kan jeg skrive mine artikler i Google Docs og lægge dem ind i vores CMS-system på nettet, og har jeg brug for at dele filer, bruger jeg Dropbox. Jeg har heller ikke nogen fastnettelefon, men i stedet min egen smartphone og et fastnetnummer hos Skype.

Du behøver ikke være ekspert

Jeg er ikke nogen stor tekniker og har ikke en brøkdel af den it-viden, som en it-chef har. Men alligevel har jeg - 7-9-13 - ikke haft en eneste dag, hvor jeg har manglet at have en it-afdeling i baghånden

Spørger du en it-chef, vil han sikkert påstå, at det ikke giver mening at arbejde på den måde i en større virksomhed. Du vil sikkert også få en lang sang fra de varme lande om sikkerhed, omkostningsniveau og nødvendigheden af at have en ensartet it-setup. 

Men hvorfor skulle en hel redaktion - eller sågar et helt firma - ikke kunne arbejde på samme måde som mig? 

Store virksomheder bruger skyen

Mediekoncernen Berlingske Media skrottede sidste år Microsoft Office til fordel for en Google-løsning, og i vinter interviewede jeg Christian Lanng, der er tidligere kontorchef i IT- og Telestyrelsen og i dag er direktør og stifter af e-faktureringsvirksomheden Tradeshift.

Han fortalte, at hurtigtvoksende Tradeshift, der har kontorer i både København og London, stort set driver hele deres virksomhed fra skyen.

De har deres website hostet i skyen hos Amazon, bruger Google Docs som kontorpakke, har deres e-mail hos Gmail og deler filer ved hjælp af Dropbox i stedet for via en filserver.

Sig farvel til serverne

Og i fremtiden vil mange virksomheder slet ikke eje en server. I stedet vil både software og filer ligge ude i skyen.

Det fortalte Preben Mejer fra it-videnscenteret Innovations Lab mig, da jeg i foråret interviewede ham i forbindelse med en anden artikel til Computerworld.

Han tror, at mange ansatte i fremtiden vil arbejde fra deres egen computere og smartphones, akkurat som jeg gør i dag.

"Medarbejderne vil selv bestemme, hvilke smartphones og computere de skal have. Og hvis de er vant til at bruge en Mac derhjemme, vil de ikke stille sig tilfreds med at skulle sidde med en stor sort Lenovo på arbejdet," sagde Preben Mejer.

Hvad skal it-afdelingen så lave?

Men hvis fremtidens virksomheder ikke har servere, og medarbejderne medbringer deres egne computere, hvad pokker skal it-chefen og hans store it-afdeling så lave? 

Det er et godt spørgsmål, og det er måske også forklaringen på, at mange it-afdelinger er skeptiske, når talen falder på blandt andet cloud computing. 

Som en analytiker hos et it-analysehus på et tidspunkt fortalte mig, så skal leverandørerne tænke sig godt om, når de forsøger at sælge en it-chef nogle af de her teknologier, der potentielt kan overflødiggøre dele af hans afdeling. 

Den udfordring står du heldigvis ikke med, hvis du er selvstændig eller arbejder i en mindre virksomhed uden it-chef. Derfor siger jeg til dig:

Nyd det - og udnyt det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere