En stor model af en Douglas Adams-inspireret rumraket møder de besøgende på årets Chaos Communication Camp i tyske Finowkurt, hvor 3.000 hackere og andre computer-entusiaster i denne uge mødes til den tyske hackerklubs årlige sommerlejr.
Rumfarten er i det hele taget det store tema på den regnvåde sommerlejr i Tyskland. Nick Farr fra Hackers on a Plane indledte med at udstikke et meget ambitiøst mål; inden for ti år vil hackerne sende deres egen kommunikations-satellit i kredsløb, som skal forbinde hacker-organisationer verden over.
Hackerne drømmer ligefrem om at skabe et frit og ukontrolleret internet med deres egne satellitter – et internet, som ikke kan ”slukkes” efter regeringernes forgodtbefindende.
Men drømmene stopper ikke her. Senest om tyve år skal den første hacker lande på månen. I hvert fald hvis man skal tro Nick Farr. Nu er det nok svært at tage den slags prognoser helt alvorligt, og det kan forekomme ironisk at hacker-lejren holdes på en tidligere russisk militær-flyveplads, hvor hackerne spadserer rundt mellem gamle rustne MIG-fly.
Hvis russerne havde investeret alle deres penge i rumfarten – i stedet for oprustning under den Kolde Krig – havde de haft baser på månen i dag, mener Nick Farr. Det rigtige verdensrum – og ikke cyberspace – er i det hele taget det store tema på CCC-lejren, hvor der også er foredrag om kosmisk stråling, navigation i rummet og finansiering af månemissioner.
Det er nok ikke helt tilfældigt, at hackerne er så begejstrede for rumfarten. Mange af de første rumturister – herunder Mark Shuttleworth (Ubuntu) og Charles Simonyi (tidl. Microsoft), kommer fra it-verden. Det samme gør Elon Musk, som også forsøger at nå rummet med sit firma SpaceX.
Der er også mere jordnære temaer på sommerlejren. Wikileaks-afhopperen Daniel Domscheit-Berg har således præsenteret sin nye whistleblower-platform OpenLeaks, der skal stress-testes under CCC. Den skal lanceres som et åbent alternativ til Wikileaks.