Youtube vinder piratsag

Google og Youtube vinder retssag over Viacom.

Youtube og tjenestens ejer, Google, vandt i går en sag ved en amerikansk domstol, hvor Google slipper for at betale en giganterstatning til tv-selskabet Viacom. Dommen kan blive skelsættende, mener folk i bittorentmiljøet.

Viacom hævdede, at titusindvis af videoer ulovligt lå på Youtube, uden at videotjenesten forsøgte at gøre noget ved problemet. Krænkelsen af ophavsretten - der skulle løbe op i hundredmillionvis af streaminger - skulle berettige Viacom til en erstatning på seks milliarder kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en 30 sider lang dom siger den dommer Louis Stanton, at det ville være forkert at gøre Youtube ansvarlig for krænkelsen.

"Udbyderen behøver ikke at overvåge eller undersøge fakta, der kan indikere denne form for aktivitet," står der i dommen.

Viacom planlægger at appelere dommen. Selskabet, som blandt andet laver tv-serier og ejer MTV og Comedy Central, mener ikke, at dommen afspejler amerikansk lovgivning på området.

Retssagen var set som en form for test af the Digital Millennium Copyright Act, en lov fra 1998, som gør det til en kriminel handling at lave teknologier, der kan omgå tiltag mod pirater, men samtidig mindskede internetsiders ansvar for brugernes ulovlige brud på ophavsretten.

Youtube har en ordning, hvor de fjerner indhold, så snart en ophavsretsejer gør videotjenesten opmærksom på brud på ophavsretten. Videotjenesten har endda en ordning, hvor firmaerne automatisk kan finde og få fjernet ulovlige videoer. Ordningen skal gøre Youtube ansvarsfri, altså give en safe harbour, som det kaldes.

Dommeren nævner netop, at Viacom for tre år siden bad Youtube om at fjerne 100.000 videoer, hvorefter videotjenesten fjernede dem fra siden.

Google kalder det en vigtig sejr ikke blot for søgefirmaet, men også for milliarder af netbrugere verden over. Dén erklæring kan bittorentmiljøet bakke op om. Netmediet TorrentFreak skriver, at mange torrenttjenester har en funktion, der minder om Youtubes, så ophavsretsejere kan få fjernet materiale, der ulovligt bliver delt. Alligevel er tjenester som Mininova og IsoHunt blevet dømt i retten, selv om de blot linker til torrents, hvor Youtube rent faktisk hoster de ulovligt delte filer. TorrentFreak håber, at Googles sejr over Viacom nu kan få gavnlig virkning for torrenttjenesters muligheder i fremtidige retssager.

Google købte Youtube for fire år siden. Youtube arbejder på at skaffe licenser, så det ikke fremover blot primært er små brugerproducerede videoklip, man kan finde på siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere