Intel og AMD sammen mod Nvidia

De to kamphaner Intel og AMD har sluttet fred for en stund og går nu til fælles angreb på Nvidia i et opgør, der kan få stor betydning for fremtidens pc-design.

AMD har indgået en alliance med selskabet Havok om optimering af fysik-accelleration til AMD's processorer. Det er bemærkelsesværdigt, for Havok er ejet af AMD's ærkerival Intel. Det usædvanlige samarbejde mellem Intel og AMD tolkes som et direkte angreb på Nvidia, som købte PhysX-udvikleren Ageia i starten af året.

Både Havok og Ageia har udviklet en teknologi som skal give flottere og mere realistiske eksplosioner og lignende effekter i computerspil. Denne form for fysik-simulation er meget processor-krævende og Ageia forsøgte længe at overbevise pc-ejerne om, at de havde brug for et separat PhysX-kort i deres computer til fysik-behandling.

Problemet for Ageia var blot, at tendensen går i den modsatte retning. I stedet for en separat hovedprocessor (cpu) og grafikprocessor (gpu) - og en tredje fysikprocessor som PhysX - forsøger både Intel og AMD at samle hoved- og grafikprocessoren i samme hardware-arkitektur. Og så er der ikke plads til endnu et kort som PhysX, som ikke gør andet end at beregne fysik i nogle få spil.

I starten af året blev Ageia så opkøbt af grafikkort-firmaet Nvidia, der straks meldte ud at PhysX-kortet ville forsvinde. I stedet skulle PhysX videreføres som ren softwarebaseret teknologi. Det er den samme strategi, som Havok har forfulgt fra starten. Spilfirmaer kan så vælge at optimere deres software til enten PhysX eller Havok - eller begge.

Sidste år blev Havok solgt til Intel og dermed kommer selskabet til at konkurrere direkte med Nvidia/Ageia om fysik-behandling. På sidelinien står Intels ærkefjende AMD, som ikke har sin egen fysik-motor. AMD har til gengæld slugt Nvidias største rival, grafikkort-firmaet ATI, og på et tidspunkt så det ud til, at det ville rykke Nvidia og Intel tættere sammen.

Men sådan er det ikke gået, og nu har Intel/Havok og AMD altså indgået en alliance for at bremse Nvidia. Partnerskabet betyder at Havoks teknologi skal optimeres til AMD's processorer. Det kan være et vigtigt argument for at overbevise spilfirmaerne om, at de skal bruge Havok og ikke PhysX i deres spil. Havok skal både optimeres til AMD's flerkerne-cpu'er og gpu'er i ATI Radeon-serien.

Som modtræk er Nvidia i færd med at optimere PhysX-teknologien til sine egne GeForce-processorer. Men Intel og AMD's forsøg på at samle hoved- og grafikprocessor i samme enhed - den kommende AMD Fusion processor ventes i slutningen af 2009 - kan blive en stor udfordring for Nvidia på længere sigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere