Legorobot går på trapper

Imponerende, siger dansk robotforsker. Se videoer.

En af de helt store udfordringer for robotforskere er at få dem til at gå op og ned ad trapper.

Derfor er det imponerende, når en fyr - der kalder sig 222DOC - har fået en Lego Mindstorms NXT robot til at gå op og ned af trapper, fortæller robotforsker Kasper Støy fra Mærsk McKinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet.

(se videoer nedenfor)

"Lego er ikke kendt for at være verdens mest præcise system. Derfor er det imponerende, at han kan nå så langt med så dårligt hardware," siger Kasper Støy til ComON.

Robotten, som er omtalt på Engadget,  består af syv Lego servo-motorer, en berøringssensor og et gyroskop i hver fod. Derudover har robotbyggeren snydt lidt ved at hjælpe kommunikationen på vej ved at benytte multiplexerer, der ikke er fra Lego, pointerer Kasper Støy.

"Det han gør, er at han hele tiden prøver at have systemet i balance. Han flytter noget fremad og noget tilbage hele tiden. Det er vigtigt at flytte det præcist, ellers mister robotten balancen," forklarer Kasper Støy om udfordringen med at få robotten til at bevæge sig på en trappe.

Humanoids er hed drøm
Når menneskelignende robotter optræder i robotbyggernes hedeste drømme, er det fordi de ville kunne operere i det miljø - for eksempel et hjem med trapper og ledninger - som mennesker har bygget.

"At køre rundt på hjul er relativt simpelt, men hvis vi skal have robotter, der kan bevæge sig rundt i vores miljøer, så er det sværere," siger Kasper Støy.

Den form for bevægelser, som Legorobotten udfører, kaldes statisk gang. Robotten er hele tiden i balance. Et eksempel på en mere advanceret robot, som kan gå op og ned ad trapper med statisk gang, er Hondas ASIMO.

Næste skridt er dynamisk gang
Syddansk Universitet forsker mere i næste skridt - den dynamiske gang, forklarer Kasper Støy. Et menneske har eksempelvis en dynamisk gang, hvor mennesket for en stund er ude af balance, før foden rammer jorden. Hvis forskerne kan få robotter til at lave dynamiske bevægelser, kan de gå hurtigere. Samtidig sparer robotten energi. Hondas ASIMO kan eksempelvis kun gå en halv time til 45 minutter på en opladning, og det er ikke godt nok, mener Kasper Støy.

"Vi har teoretisk forstået, hvordan dynamisk gang fungerer, men der går et stykke tid, før vi kan få robotterne til at gøre det rent praktisk," forklarer Kasper Støy.

Syddansk Universitet forsøger derfor at undersøge, hvilke materialer man kan bruge til at skabe dynamisk gang - eksempelvis fjedrer, som absorberer og udnytter energien til at tage et nyt skridt. Det er dog med en firbenet robot, Syddansk Universitet forsker i dynamiske bevægelser.

 

I den ovenstående video falder robotten.

"Endnu en gang viser Lego-produkter sig at være næsten ubeskadelige, intet gik i stykker," skriver 222DOC i en kommentar til videoen.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere