Virksomheder har ikke kontrol over piratsoftware

Brugen af piratsoftware i erhvervslivet udgør herhjemme 27 procent af de programmer, der er installeret. Virksomhedslederne ved ikke nok om, hvad der foregår på arbejdspladsen, lyder kritikken.

De seneste tre år er virksomhedernes brug af piratsoftware stagneret.

På 10 år faldt omfanget ellers med 50 procent. Men de seneste tre år er udbredelsen ikke faldet. 27 procent af softwaren i virksomhederne er stadig baseret på ugyldige licenser eller kopieret software. Det viser tal fra en undersøgelse udarbejdet af IDC og Business Software Alliance (BSA). Ifølge undersøgelsen koster det 1,1 milliarder kroner i tabt fortjeneste. Men det er også dyrt for branchen set over en bred kam.

»Det betyder jo, at der er nogle tab på jobs,« mener Anders Elbak, analysechef i IDC.

Men han mener ikke, der konsekvent er er tale om tiltænkt snyd.

»Jeg tror ikke på, at mange bevidst er ude på at snyde. En stor del af det her handler om, at der ikke er styr på det ude i virksomhederne. Man bruger måske fem licenser til ti ansatte, og glemmer dét med licensen,« siger Anders Elbak.

At brugen af piratsoftware ikke er faldet de seneste tre år, er dog ifølge Anders Elbak ikke kun negativt:

»Jeg synes ikke kun det er dårligt, at det er stagneret. For i samme periode er det blevet meget nemmere at hente den ulovlige software ned fra nettet, for eksempel via de flere fildelingstjenester. Før i tiden skulle man jo altid brænde kopier af softwaren ned på en cd. Så udbuddet er steget, mens omfanget af ulovlige installationer ikke er.«

Henrik Mørck er formand for Rettighedsudvalget i IT-Branchen. Han kan ikke se noget positivt i de nye tal og trøster sig ikke med, at virksomhedslederne måske bare "glemmer" at have licenserne på plads.

»Det er et spørgsmål om, at nogen kan spare penge. Det er som at gå ind i et supermarked og proppe tre pakker cigaretter i lommen uden at betale,« siger han. Han glæder sig dog over de virksomheder, der tilbyder andre at varetage kontrollen med licenserne. Virksomheder med såkaldt software account management. Èn ting er, at de måske finder software, der skal betales ekstra for.

»Men det kan også ende med færre udgifter. Måske finder de software, som firmaet betaler for meget for, eller som det ikke er nødvendigt at have installeret,« mener Henrik Mørck, der tror på, at det på sigt kan betyde besparelser for virksomheden.

Danmark ligger dog i den pæne ende i den internationale undersøgelse fra IDC og BSA. Kun fire lande er mere lovlydige end Danmark. USA har mindst med 21 procent, efterfulgt af New Zealand, Østrig, Finland og så altså Danmark på femtepladsen med 27 procent piratkopierede produkter i firmaerne.

Lande med dårligst moral er Vietnam og Zimbabwe med 90 procent ulovlig software, efterfulgt af Indonesien med 87 procent og Kina og Pakistan begge med 86 procent. Kina er det land, som hurtigst fik rystet den største del af sig med et fald på 4 procentpoint på et år.
For hver dollar software der sælges, har IDC udregnet, at der tjenes ekstra 2,25 dollars på alt hvad der følger af tillægsydelser. IDC vurderer også, at et samlet fald på 10 procentpoint over de næste fire år kan skabe 2,4 millioner nye jobs på verdensplan og give ekstra skatteindtægt til regeringerne på 70 milliarder dollars. Det svarer til 413 milliarder danske kroner.
Ifølge IDC i danmark, er det muligt at komme ned fra 27 til 17 procent.

»Vi kan sagtens komme længere ned i Danmark. Men 10 procentpoint tror jeg ikke på indenfor de næste fire år. Højst omkring et par procentpoint om året, kan vi komme ned,« mener Anders Elbak. Han tilføjer desuden, at tiltag fra softwareproducenterne, som for eksempel Windows Genuine Validation, gør det sværere at bruge den ulovlige software, og motiverer at flere gør deres it-systemer legale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere