De seneste tre år er virksomhedernes brug af piratsoftware stagneret.
På 10 år faldt omfanget ellers med 50 procent. Men de seneste tre år er udbredelsen ikke faldet. 27 procent af softwaren i virksomhederne er stadig baseret på ugyldige licenser eller kopieret software. Det viser tal fra en undersøgelse udarbejdet af IDC og Business Software Alliance (BSA). Ifølge undersøgelsen koster det 1,1 milliarder kroner i tabt fortjeneste. Men det er også dyrt for branchen set over en bred kam.
»Det betyder jo, at der er nogle tab på jobs,« mener Anders Elbak, analysechef i IDC.
Men han mener ikke, der konsekvent er er tale om tiltænkt snyd.
»Jeg tror ikke på, at mange bevidst er ude på at snyde. En stor del af det her handler om, at der ikke er styr på det ude i virksomhederne. Man bruger måske fem licenser til ti ansatte, og glemmer dét med licensen,« siger Anders Elbak.
At brugen af piratsoftware ikke er faldet de seneste tre år, er dog ifølge Anders Elbak ikke kun negativt:
»Jeg synes ikke kun det er dårligt, at det er stagneret. For i samme periode er det blevet meget nemmere at hente den ulovlige software ned fra nettet, for eksempel via de flere fildelingstjenester. Før i tiden skulle man jo altid brænde kopier af softwaren ned på en cd. Så udbuddet er steget, mens omfanget af ulovlige installationer ikke er.«
Henrik Mørck er formand for Rettighedsudvalget i IT-Branchen. Han kan ikke se noget positivt i de nye tal og trøster sig ikke med, at virksomhedslederne måske bare "glemmer" at have licenserne på plads.
»Det er et spørgsmål om, at nogen kan spare penge. Det er som at gå ind i et supermarked og proppe tre pakker cigaretter i lommen uden at betale,« siger han. Han glæder sig dog over de virksomheder, der tilbyder andre at varetage kontrollen med licenserne. Virksomheder med såkaldt software account management. Èn ting er, at de måske finder software, der skal betales ekstra for.
»Men det kan også ende med færre udgifter. Måske finder de software, som firmaet betaler for meget for, eller som det ikke er nødvendigt at have installeret,« mener Henrik Mørck, der tror på, at det på sigt kan betyde besparelser for virksomheden.
Danmark ligger dog i den pæne ende i den internationale undersøgelse fra IDC og BSA. Kun fire lande er mere lovlydige end Danmark. USA har mindst med 21 procent, efterfulgt af New Zealand, Østrig, Finland og så altså Danmark på femtepladsen med 27 procent piratkopierede produkter i firmaerne.
Lande med dårligst moral er Vietnam og Zimbabwe med 90 procent ulovlig software, efterfulgt af Indonesien med 87 procent og Kina og Pakistan begge med 86 procent. Kina er det land, som hurtigst fik rystet den største del af sig med et fald på 4 procentpoint på et år.
For hver dollar software der sælges, har IDC udregnet, at der tjenes ekstra 2,25 dollars på alt hvad der følger af tillægsydelser. IDC vurderer også, at et samlet fald på 10 procentpoint over de næste fire år kan skabe 2,4 millioner nye jobs på verdensplan og give ekstra skatteindtægt til regeringerne på 70 milliarder dollars. Det svarer til 413 milliarder danske kroner.
Ifølge IDC i danmark, er det muligt at komme ned fra 27 til 17 procent.
»Vi kan sagtens komme længere ned i Danmark. Men 10 procentpoint tror jeg ikke på indenfor de næste fire år. Højst omkring et par procentpoint om året, kan vi komme ned,« mener Anders Elbak. Han tilføjer desuden, at tiltag fra softwareproducenterne, som for eksempel Windows Genuine Validation, gør det sværere at bruge den ulovlige software, og motiverer at flere gør deres it-systemer legale.