Liberaliseringen af den danske spillovgivning kan være i strid med både gældende danske ret og de EU-direktiver, som blev vedtaget i efteråret med den storetelekompakke.
Det mener de danske internetudbydere, der i dag har afleveret et høringssvar til forslaget.
Liberaliseringen betyder nemlig, at danske internetudbydere skal lukke for spilsider, der ikke har licens til at drive forretning i Danmark. Men den foreslåede DNS-spærring af siderne er dybt problematisk, mener flere danske teleselskaber.
”Telebranchen ser med udtalt bekymring på den tiltagende tendens i Danmark til, at blokering af hjemmesider er et middel, man uden større betænkeligheder kan trække op ad hatten, når man fra politisk hold skal have løst et problem på internettet,” står der i høringssvaret, som er forfattet af brancheforeningen Telekommunikationsindustrien og Dansk Energi i fællesskab.
Parterne kalder endvidere indgrebet for ”en begrænsning i danskernes adgang til det ellers frie internet”.
Den begrænsning er så alvorlig, at telebranchen nu overvejer at trække myndigheder for en dommer i Danmark eller EU, hvis lovforslaget for lov til at vandre uforandret gennem Christiansborg.
Strider mod grundlæggende principper
Teleselskaberne og Dansk Energi er især forundrede over, at forslaget lægger op til, at en administrativ myndighed blot skal pege på en hjemmeside, og at den herefter er kategoriseret som ”ulovlig”.
Den normale procedure, hvor dømte parter har ret til at blive hørt og har mulighed for at klage, er ikke klart defineret.
I EUs telekompakke, der nu på vej ind i den danske lovgivning, fremgår det, at EU-borgere har ret til en fair og upartisk rettergang – det vil sige ret til at blive hørt af en domstol – hvis EU-stater for at forhindre børneporno eller anden kriminalitet begrænser borgernes brug af internettet .
Teleselskaberne frygter, at den kommende regulering af spilsider kan stride mod EU-lovgivningen. Men teleselskaberne mener også, at reguleringen kan risikere at stride mod ehandelsloven og e-handelsdirektivet.
”Det er telebranchens vurdering, at Skatteministeriet ikke uden videre kan indføre strafbelagt handlingspligt for internetudbyderne, da det vil stride mod grundlæggende offentligretlige principper,” skriver brancheforeningerne i deres høringssvar.
I høringssvaret spekulerer parterne også over, hvordan man skal forholde sig til hjemmesider, der både indeholder nyheder og en mulighed for at spille om penge. Her vil nyhedssiden ryge med i faldet og blive lukket ned, selv om den i sig selv ikke er ulovlig.
Generelt savner teleselskaberne en bredere debat om det principielle i sagen.
Derfor opfordres Skatteministeriet til at koordinere det videre forløb med Kulturministeriet, der allerede er i gang med en indsats for at bekæmpe piratkopiering på nettet.
Skal vi ikke høres?
Telekommunikationsindustrien er også meget utilfreds med, at Skatteministeriet i første omgang slet ikke havde bedt om et høringssvar fra brancheforeningen.
Teleselskaberne var ikke på ministeriets høringsliste, på trods af at teleselskaberne i fremtiden kan blive stillet til ansvar og straffet på grund af forslaget. Kun ved et tilfælde blev brancheforeningen gjort opmærksom på lovforslaget, som nu er blevet besvaret med et høringssvar, der blev afleveret til Skatteministeriet i dag.
Først i slutningen af marts bliver forslaget sendt til videre behandling på Christiansborg. Forslaget til den nye spillov kan gennemlæses her.