Softwarepirateri er stigende på verdensplan

Den globale piratkopiering af software er steget i det seneste år, ifølge en IDC-undersøgelse bestilt af brancheforbundet BSA. Danmark er fortsat blandt de lande, hvor piratkopiering er mindst udbredt.

Den seneste globale undersøgelse af piratkopieret software, som IDC har udarbejdet for Business Software Alliance (BSA), viser at andelen af piratkopieret software er steget med tre procentpoint til 41 pct. i 2008. Denne stigning kommer til trods for, at niveauet af piratkopieret software faktisk er faldet i 57 af de 110 undersøgte lande, mens det forblev uændret i 36 og kun steg i 16 lande. Men fordi det globale pc-marked voksede mest i de lande, hvor piratkopier er mest udbredt, så steg det samlede gennemsnitlige niveau.

I Danmark ligger procentandelen uændret på 25 procent. Ifølge IDC er hver fjerde program installeret på en dansk computer altså en ulovlig kopi. Dermed har omfanget af piratkopiering i Danmark været uændret i de sidste tre år. Danmark ligger på en delt 6. plads på listen over lande, hvor der forekommer mindst ulovlig software.

»I disse usikre økonomiske tider er det endnu vigtigere for os at forklare, hvorfor ulovlig software er den helt forkerte løsning, når der skal skæres i udgifterne. Denne løsning vil blot forværre krisen - lokalt såvel som globalt,« siger Trude Berg, formand for den danske BSA Komité.

Grækenland har den største andel af piratkopier i Vesteuropa med 57 pct. Luxembourg har den laveste andel på 21 pct. I Rusland er der sket et dramatisk ryk med et fald på fire procentpoint på et enkelt år og et samlet fald på 19 pct. over seks år. Men det er stadig 68 pct. af al software i Rusland, der er piratkopieret.

IDC-tallene viser at piratkopiering fortsat er mest udbredt i udviklingslande. Mens udviklingslandene står for 45 pct. af det globale pc-marked, så dækker de mindre end 20 pct. af softwaremarkedet. Det lave softwaresalg i disse lande mere end antyder, at der er installeret piratkopier på de fleste af maskinerne.

Og de fem lande i verden hvor piratkopiering er mest udbredt er da også Georgien (95 pct.), Bangladesh (92 pct.), Armenien (92 pct.), Zimbabwe (92 pct.) og Sri Lanka (90 pct.).

Den nuværende finanskrise kan øge andelen af piratkopieret software, konstaterer IDC, men omvendt kan trenden mod billigere netbooks også mindske piratkopieringen, fordi maskinerne leveres præinstalleret med lovlig software.

IDC forventer desuden, at den stigende adgang til internet i udviklingslande vil øge udbredelsen af ulovlig software over de kommende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere