Kom på Internet med 512 Kbps. Det er løftet bag Tele Danmarks nyeste produkt, NetExpres, der udnytter ADSL-teknologien til at overføre op til 512 Kbps downstream og 128 Kbps upstream. Denne artikel tager ikke stilling til, om den fænomenale båndbredde også kan udnyttes i praksis - den påvirkes af mange faktorer, fra Nettets belastning til serverens kapacitet - men fokuserer i stedet på omkostningerne forbundet med denne forbindelsestype. Tele Danmark har nemlig samtidig introduceret en ny afregningsmodel, der sammen med den øgede båndbredde kan fange mange brugere i en grim afgiftsfælde, med femcifrede kvartalsregninger.
Med NetExpres betaler man ikke længere pr. minut, men for hver megabyte, der overføres over forbindelsen. Prisen pr. MB er 0.25 kr. Hvis man udnytter båndbredden fuldt ud, f.eks. til streaming audio- eller video, fildownload eller videokonferencer, kan denne datamængde overføres på 16 sekunder. Minutprisen bliver dermed 0.93 kr., mere end en tredobling i forhold til den normale lokaltakst på 29 øre i minuttet.
Streaming
I Tele Danmarks reklamemateriale for NetExpres fremhæves det, at man først betaler, når man sender eller modtager data. I modsætning til ISDN og almindelig analog opkobling, hvor man betaler for at holde linien åben, selvom den ikke benyttes. Men når forbindelsen hverken skal åbnes eller lukkes, men i princippet er åben hele tiden, inviterer det også til en anderledes surfadfærd, der passer bedre til ADSL-teknologiens muligheder, men kan resultere i meget store regninger for datatrafik.
I mange tilfælde, f.eks. når man henter elektronisk post, web-sider eller downloader filer fra langsomme servere, kan den maksimale båndbredde på 512 Kbps ikke udnyttes. Men brugere, som har betalt 995 kr. for et ADSL-modem og yderligere betaler 1.185 kr. i kvartalet for NetExpres-abonnementet, har sandsynligvis et berettiget ønske om at bruge Nettet til mere end dette.
Streaming video eller audio, download af store filer fra hurtige FTP-servere, Internet-telefoni, videokonferencer - der findes talrige applikationer, hvor båndbredden kan udnyttes fuldt ud. En streaming video-forbindelse, hvor man f.eks. følger en live-koncert over Nettet, kan let sluge al den båndbredde, som den kan få - og resultatet fremstår som et rimeligt flydende videobillede i farver på skærmen. Streaming er specielt, fordi data slettes i samme øjeblik, de har været vist på skærmen - når man har downloadet 300 MB med streaming fra Nettet, har man altså ikke 300 MB data på harddisken til at bære vidnesbyrd om dette.
Fælde
Dermed kan nye NetExpres-brugere ende i en fælde, hvor de fristes til at udnytte båndbredden fuldt ud, uden at være opmærksomme på, at den reelle minuttakst i dette tidsrum er 93 øre. Tele Danmark tilbyder 300 MB gratis trafik i kvartalet, hvilket svarer til 81 minutter under udnyttelse af den maksimale kapacitet.
Hvad bliver så den reelle kvartalspris, hvis man har et rimeligt Internet-forbrug? Den gennemsnitlige bruger ønsker måske at modtage streaming audio/video i en time om dagen - forbrugsprisen bliver så 56.25 kr. om dagen eller over 5.000 kr. i kvartalet. Tele Danmark har selv netop lanceret en radiostation med streamet musik, Opasia Netradio, der sender hele døgnet.
Med ISDN og almindelig analog opkobling betaler man ikke trafikafgift, men minuttakst, hvorfor det er svært at foretage en prissammenligning. Vi prøver alligevel; med ISDN kan man overføre 1 MB på to minutter og 8 sekunder. Prisen pr. MB bliver dermed 0.61 kr. Hvis man kombinerer begge ISDN-kanaler kan man fordoble båndbredden og halvere downloadtiden til et minut og 4 sekunder, mens prisen stadig er 0.61 kr., fordi man betaler for begge kanaler.
Hvis man benytter et analogt 56 Kbps modem ser regnestykket sådan ud; det tager to minutter og 26 sekunder at overføre 1 MB, og prisen bliver 0.70 kr. pr. MB. Bemærk, at vi i dette regneeksempel har undladt opkaldsafgifter, ligesom vi går ud fra, at båndbredden kan udnyttes fuldt ud.
Med NetExpres er prisen pr. MB som tidligere nævnt 0.25 kr., altså mindre end halvdelen af den effektive pris for ISDN- og analog-opkobling. I forhold til ISDN sparer man 0.36 kr. pr. overført MB - men hvis man tager den dramatisk forhøjede kvartalspris på 1.185 kr. med i udregningen, skal der surfes meget, før forskellen er tjent ind.
Det er meget vigtigt at huske, at 512 Kbps på ingen måde repræsenterer grænsen for, hvor meget der kan overføres med ADSL-forbindelser. I teorien er det muligt at overføre op til 8 Mbps med denne forbindelsestype. Hvis Tele Danmark ønskede det, kunne selskabet fra den ene dag til den næste forhøje den tilgængelige båndbredde med det mangedobbelte. Det teoretiske maksimum på 8 Mbps er 16 gange dagens hastighed, 512 Kbps.
På Tele Danmarks NetExpres-side kan man bl.a. læse: "Hastigheden er en af de store fordele ved ADSL. Det vil teoretisk være muligt at levere op til 6-8 Mbps til slutbrugeren". Det må derfor regnes for sandsynligt, at Tele Danmark indenfor den kommende tid vil øge hastigheden på NetExpres-forbindelsen til over 1 Mbps.
Men hvad betyder det for slutbrugeren? Hvis prisen pr. MB på 0.25 kr. ikke nedsættes, kan minutprisen eksplodere helt op til 15 kr. pr. minut ved 8 Mbps. Helt nye medieformer som video-on-demand og Internet-transmitteret fjernsyn står parat i kulissen til at fylde den niche, der bliver større og større, når et stigende antal brugere bliver udstyret med sådanne superhurtige forbindelser.
Men hvis trafikprisen ikke sættes ned, kan det blive en meget dyr fornøjelse, hvis man skal betale 15 kr. i minuttet for at modtage tv-signaler over Nettet. Indtil trafikprisen bortfalder helt, kan NetExpres ikke betegnes som andet end et dyrt alternativ til ISDN.