Informations-teknologiens syndefald

Stadig flere computer-programmører flygter som Frankenstein fra deres egen skabning og katastroferne i år 2000.

Den amerikanske computer-programmør Olivia L'Heureux hører til blandt dem, der tror på, at den civiliserede verden, som vi kender den, bryder sammen i år 2000. Elektricitets-forsyningen holder op med at fungere, telefon-nettet kan ikke længere bruges, byerne synker ned i anarki og plyndringer. L'Heureux har derfor startet den første Internet-ejendomsmægler, Vamoose
(http://www.vamooose.com), der kun sælger boliger, som er egnet til år 2000. Den 41-årige programmør har selv købt et hus midt i ørkenen, og ejendomsmægleren tilbyder den samme slags boliger; isolerede bebyggelser, langt fra store byer, helst selvforsynende. I mæglerens liste finder man ejendomme fra U.S.A. til Australien, der alle kendetegnes af en unik beliggenhed; midt i ingenting. Netop det rigtige sted at være, mener mange amerikanere, når den moderne, digitale dommedag indtræffer ved skiftet til det næste kristne årtusinde.


Y2K


De tre bogstaver Y2K repræsenterer for mange amerikanere informationsalderens syndefald. I det seneste halve århundrede har informationsteknologien gjort sig indtog i alle aspekter af vores liv, i virksomheder og institutioner, private hjem og selv de befordringsmidler, der knytter det moderne samfund sammen. Løfterne har været gyldne; alting bliver hurtigere og bedre, mere effektivt og billigere, det papirløse samfund redder regnskoven. Mikro-processoren er det fundament, som vores samfund er blevet tømret på, og flere og flere funktioner er stille og ubemærket blevet overtaget af computer-systemer. Hen mod slutningen af det vigtigste årtusinde i menneskehedens historie kommer regningen; det såkaldte "år 2000 problem", der handler om noget så banalt som reservering af to - og ikke fire - cifre til årstal i mange programmer, kan, hvis man skal tro dommedags-profeterne, medføre uanede katastrofer og opløsningen af det civile samfund.


De traditionelle dommedags-bevægelser, der altid har set år 2000 som et uheldsvarslende årstal, har nu fået selskab af en usædvanlig gruppe mennesker, der kalder sig selv "Y2K survivalists". Unge programmører og edb-eksperter, der projicerer deres frygt for computer-fejlen ind i deres daglige liv og forbereder sig på at vende tilbage til naturen, med forsyninger og nødgeneratorer og et skarpladt gevær. Den voksende skare af amerikanere, der søger væk fra byerne og ud i landlige, øde omgivelser er overbeviste om, at forsyningsselskaber, banker og politimyndigheder bliver blandt de hårdest ramte, når alverdens computer-systemer går amok som følge af forvirring over årstal. En storby uden elektricitet, vand, varme, telefonforbindelser og politi har et dystert, undergangsagtigt skær for mange amerikanere - en moderne jungle, hvor kun den stærkeste overlever, hvor voldsmænd uhæmmet regerer gaden med plyndringer og sulten breder sig som en moderne feber.


År 2000 bevægelsen samles om den faretruende profeti som et konkret faktum, og prædiker frelse for den enkelte, der skal søge bort, langt bort fra det urbane helvede. Helt ud i yderkanterne af civilisationen, hvor computere og deres endeløse rækker af binære data endnu ikke er trukket ud. Her, hvor mænd stadig er mænd og vandpumper skal betjenes med håndkraft, håber mange at kunne finde ly og beskyttelse, mens lyset i resten af verden forsvinder. De unge, talenterede computer-programmører flygter som Frankenstein fra deres egen skabning, den elektroniske regnemaskine, fra de fejl, som de selv har begået.


Safe Haven


I den amerikanske stat Mississippi ligger jagt- og fiskeklubben "Safe Haven" i idylliske, landlige omgivelser. Den isolerede lejr er et af de steder, hvor bekymrede mennesker vil søge sammen ved skiftet til år 2000, i den sikre forvisning om, at dommedag nærmer sig. Klubben fortæller på sin hjemmeside, http://www.safehaveny2k.com/, at man er garanteret vand og elektricitet, og har adgang til at jagte vildt i skovene og fange fisk i søerne. I sin camping-vogn kan man sidde i lejren og følge ulykkerne, der raserer i storbyerne - hvis fjernsyn og radio da stadig sender i år 2000. "Safe Haven" er blot en af de mange camping-lejre og isolerede bebyggelser, der markedsføres som sikre steder i år 2000. Et selskab i New Zealand anbefaler, at man flygter til den sydlige hemisfære (http://www.year2000.co.nz/y2k_safe.htm).


Tanken om at forlade civilisationen og drage ud i vildnisset er ikke tiltrækkende for alle amerikanere, der deler frygten for årtusindsskiftet. Men på Internettet finder man mange gode råd og tips omkring, hvordan man skal forholde sig, hvis man er fanget i sit eget hus i år 2000. De fleste hjemmesider forsømmer ikke at minde om, at dommedag nærmer sig med raske trin, med et tikkende ur, der tæller sekunderne til det uheldssvangre årtusindskifte. Shifting Gears (http://www.geocities.com/PicketFence/5915/) fortæller, at de vigtigste prioriteter er vand, husly, mad og varme. Hvis man vil gøre sig håb om at overleve år 2000 bør man gennemgå forskellige træningsprogrammer, fortæller hjemmesiden. Man bør lære førstehjælp, kørsel uden om forhindringer og brug af skydevåben.


Building your ark (http://www.yourark.com) drager paralleller til Noah's ark og giver gode råd til, hvordan man holder sig oven vande, når den elektroniske syndflod skyller ind over alverdens edb-systemer. En af de mest omfattende guider til livet i år 2000 findes hos Y2KLife (http://www.y2klife.com), hvor det står at læse, at menneskeden nærmer sig det mest dramatiske sociale ombrud i dens historie - det fuldstændige sammenbrud af det teknologiske fundament, som det moderne samfund er bygget på. De teknologiske vidundere, som vi betragter som en selvfølge i vores dagligdag - elektricitet, telefoni, vand, mad, varme, transport, medicin, banker, underholdning - vil forsvinde fra den ene dag til den næste, og styrte mennesket tilbage i den mørke middelalder. Y2K omtales på de fleste dommedags-prægede web-steder ikke som "problemet", men som "år 2000 krisen".


Forberedelserne til de potentielle ulykker i det nye årtusinde bør indbefatte hamstringen af madvarer, batterier og andet udstyr, der kan hjælpe i en krisesituation, lyder rådet mange steder på nettet. Helt nye annoncemarkeder er opstået, som Y2KClassifieds (http://www.y2kclassifieds.com/), hvor man kan købe og sælge overlevelses-udstyr. Grav din egen brønd i baghaven, lyder rådet hos 2000 Water Crisis (http://www.2000watercrisis.com), hvis du ikke vil risikere at være uden vand. Sam Andy Foods (http://209.132.68.227/SamAndy/beprepared.htm) tilbyder langtidsholdbare fødevarer, der skal hjælpe med at klare forsyningskrisen i år 2000. Dette kalder også "Food Banking".


Men hvad med dine penge? Den bekymrede borger vil måske hæve hele sin opsparing og gemme pengene hjemme under madrassen. Takashi Yamamoto, der har oprettet web-siden Financial Evaluation Strategies for Y2K (http://home.earthlink.net/~swrishi/), har kun et let smil til overs for dette. Han anbefaler "offshore banking"; flyt alle pengene til lande, hvor bankerne er forberedte på år 2000. Det kan dog virke underligt, når Yamamoto fortæller, at hans penge er gemt hos år 2000-sikre banker i Central-Amerika.


Flere web-steder om år 2000 kan man f.eks. finde gennem Y2K Personal Preparedness Ring (http://www.webring.org/cgi-bin/webring?ring=y2kppr;list). Shawn Stanfield har samlet en lang liste med links til Y2K-hjemmesider på http://www.therural.net/~cheryls/y2k.htm.


Det næste årtusinde


Hvad enten man hører til den nærmest fanatiske gruppe af mennesker, der frygter den digitale dommedag i år 2000, eller blot har et skuldertræk til overs for den voksende bevægelse, så kommer man ikke udenom, at den største risiko ved årtusindskiftet er psykologisk, og ikke skjult i programmernes binære kode. Pludselig og manisk hamstring af fødevarer fra butikkerne, samtidig med, at tusindvis af mennesker hæver deres penge fra deres bankkonti, kan i sig selv skabe kaos i det moderne samfund, helt uden at en eneste computer går i sort. Måske er det mere den menneskelige software, den paniske frygt for det ukendte, og mindre grad informationsteknologiens syndefald, der er menneskehedens største trussel.
Dystre fremtidsprognoser er ikke først kommet på mode med år 2000. I 1982 udgav den amerikanske fremtidsforsker Gordon-Michael Scallion et fremtidskort over jordens overflade efter klimakatastrofen. På hjemmesiden EarthChanges (http://www.earthchanges.com/europe1.htm) kan man betragte hans prognose for Nord-Europa i år 1998; Danmark er forsvundet under bølgerne og findes nu kun som en serie af små øer.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere