Din egen WAP-side - del 4: Udviklingsværktøjer til WAP

Den fjerde artikel i vores serie om web-udvikling til WAP.

I denne artikelserie beskæftiger vi os med den nye Wireless Application Protocol (WAP). Den nye teknologi gør det muligt at anvende Nettet fra små platforme som håndholdte computere og mobiltelefoner. Den første artikel i vores serie beskrev det tekniske grundlag for WAP-systemet. I den anden artikel gik vi tæt på dokumentsproget Wireless Markup Language (WML), der kan sammenlignes med HTML. Tredje artikel handlede om formularer i WML og script-sproget WMLScript. Denne artikel giver et overblik over de udviklingsværktøjer og gateways, som findes til WML og WMLScript.


I sagens natur findes der endnu kun et begrænset antal programmer til WAP-udvikling, men firmaer som Ericsson og Nokia er allerede på banen med omfattende programpakker, som gør det muligt at udvikle meget komplekse mobile applikationer.


Nokia WAP Toolkit


Finske Nokia tilbyder en omfattende samling informationer og værktøjer i sit WAP Developer Forum. Programpakken Nokia WAP Toolkit 1.2 indeholder alle de værktøjer, som man behøver for at arbejde med WAP-applikationer; en editor til WML og WMLScript, et billedbehandlingsprogram til WBMP-billeder og en simulator, der viser, hvordan dokumentet vil fremstå på mobiltelefonens display.


Programpakken kræver Java Runtime Environment 1.2.2, der kan downloades fra Sun. Foruden den aktuelle version 1.2 af Nokia WAP Toolkit kan man også hente en beta-udgave af 1.3, der indeholder en række nye funktioner, men kræver at Nokia WAP Server (se nedenfor) er installeret på maskinen.


www.forum.nokia.com/index.html


Nokia WAP Server


Dette program er rettet mod virksomheder, som ønsker at tilbyde mobil adgang til data i Intranet og Extranet. Det er ikke nødvendigt at installeret en såkaldt WAP-gateway, hvis man kun vil tilbyde informationer over Internet, men hvis firmaet ønsker at give beskyttet adgang til et lokalt, lukket netværk, så kræves et program som Nokia WAP Server til at bygge bro mellem data-applikationer og mobilnetværk.


Registrerede udviklere kan hente en gratis 30-dages prøveversion af Nokia WAP Server 1.0 på Nettet. Programmet kræver Windows NT 4.0 Service Pack 5, Java Runtime Environment 1.2.2 og Java Hotspot Performance Engine 1.0.1.


Nokia har annonceret en ny version, Nokia WAP Server 1.1, der foruden Windows NT også kører under Unix. Den kommer på markedet i andet kvartal.


www.forum.nokia.com/index.html


Ericsson WapIDE SDK 1.1


Hos Ericsson kan registrerede udviklere hente et såkaldt "Integrated Development Environment", WapIDE SDK 2.0. Programpakken består af tre komponenter; en WAP-browser, Application Designer og Server Toolset. Programmet kører under Windows 95, 98 og Windows NT 4.0. WapIDE SDK 2.0 understøtter WML 1.1 og WMLScript 1.1. Det er også muligt at downloade ældre versioner af udviklingsværktøjet.


www.ericsson.com/developerszone/index.asp


Symbian R380 WAP emulator


Med dette program kan man teste WML-applikationer udviklet til Ericsson's Smartphone R380. Emulator-softwaren indeholder den samme WAP-browser, som findes i mobiltelefonen. Hvis man har udviklet sine applikationer med et værktøj fra en anden fabrikant, f.eks. Nokia, og ønsker at teste, om WML-siderne kan vises i Ericsson's mobiltelefoner, kan man benytte dette værktøj til at simulere R380-modellen.


www.symbian.com/epoc/r380wapemulator.html


WAP Browser til Palm OS


Firmaet AU-System har tilpasset Ericsson's WAP-browser til at køre under Palm-platformen. Browseren fungerer med de håndholdte Palm IIIx og Palm V modeller. Med dette værktøj, der kan downloades gratis fra AU-System, kan man teste sine WAP-applikationer med en håndholdt Palm-computer.


www.ericsson.com/developerszone/ uploadedfiles/wapbrowser_V1-1.zip


Phone.com UP.SDK


En gratis programpakke med mange værktøjer, applikationer og eksempler, der kan bruges til at skabe komplekse WAP-applikationer. Pakken indeholder en emulator, der simulerer Phone.com's egen UP-browser. Alle registrerede udviklere har adgang til firmaets offentlige WAP-server på Internet, som kan bruges til at teste sine applikationer, uden at man behøver en WAP-mobiltelefon. Med UP.SDK 3.2 eller 4.0 følger omfattende dokumentation, eksempler og funktionsbiblioteker i Perl og C.


www.phone.com/products/upsdk.html


GIF til wBMP-konverter


Danske Peter Brodersen har skabt et smart online-værktøj, der konverterer billeder i GIF-formatet til WBMP, som anvendes på WAP-mobiltelefoner. Programmet, der er skrevet i PHP, kan også konvertere fra WBMP til GIF og ASCII-format.


trc.dk/wapmaker.php3


trc.dk/wap.php3


Den næste og sidste artikel i vores WAP-serie handler om WAP-teknologiens fremtid og de avancerede funktioner, der ventes implementeret i kommende versioner af WML og WMLScript.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere