Artikel top billede

Sådan blev 136 fildelere til 7.000.000 vilde pirater

Anti-pirat lovgivning bygger på omfattende manipulation af statistik.

Den britiske regering vil gennemføre den kontroversielle 3 strikes lovgivning, der giver den britiske telestyrelse ret til at lukke formodede piraters netadgang. Den lovgivning bygger blandt andet på tal, der dokumenterer omfanget af ulovlig fildeling.

Således viser den undersøgelse som den britiske regering støtter sig til, at hele syv millioner englændere downloader ophavsretsbeskyttet musik og film.

Men nu har BBC undersøgt tallene til bunds og resultatet viser, at tallene i bedste fald er helt forkerte og i værste fald er dybt manipulerede for at gennemtrumfe lovgivningen. Det bekræfter den udbredte mistanke om, at politikere lader sig overbevise af musikindustriens lobbyister med tal og grafer, der er grebet ud af den blå luft.

Det viser sig nemlig, at tallet syv millioner nærmest er fri fantasi.

IFPI bag tallene

Det er BBC programmet More or Less, der undersøger tal og statistik, som er dykket ned i tallene.

Tallet syv millioner pirater er den britiske regerings officielle tal for antallet af fildelere. Tallet kommer fra Strategic Advisory Board for Intellectual Property der er et organ under regeringen. Det strategiske rådgivningspanel hævder, at de har fået tallet fra forskere på University College i London. Forskerne har fået tallet fra Forrester Research. Men undersøgelsen fra Forrester Research siger intet om syv millioner. Derfor kontaktede More or Less redaktionen undersøgelsens forfatter Mark Mulligan. Han kunne fortælle at rapporten i virkeligheden var udført af Jupiter Research og at kunden der bestilte rapporten var den britiske pladeindustri BPI. Jupiter Research er pladebranchens foretrukne analysehus. I IFPIs årsrapporter bliver tal fra Jupiter Research ofte brugt til at beskrive, hvordan millioner pirater lænser pladeselskabernes overskud.

Dermed kan BBC fastslå, at den britiske lovgivning på teleområdet bygger på tal fra en meget involveret part, nemlig pladeindustrien.

Men historien ender ikke her.

Dobbelt op

Tallet 7 millioner er oprundet fra 6,7 millioner. Det tal bygger på 1176 adspurgte netbrugere, hvor af 136 indrømmede at have brugt fildelingssoftware. De 136 udgjorde 11,6 procent af de 1176 adspurgte. Men procenten blev rundet op til 16,3 procent for at kompensere for formodningen om at mange af de adspurgte nok løj i deres besvarelse. Derefter udregnede man andelen af pirater ved at opskrive tallet i forhold til antallet af netbrugere i England. Dermed kom man frem til tallet 6,7 millioner pirater.

Men Jupiter Research vurderede, at der var 40 millioner netbrugere i England i 2008. Det er dog betydeligt flere end de 33,9 millioner netbrugere som den engelske udgave af Danmarks Statistik hævder var online i 2008.

BBC konkluderer, at hvis Jupiter Research havde brugt de officielle tal for antal af netbrugere, så havde antallet af fildelere kun skullet opskaleres til 5,6 millioner pirater. Men det slutter ikke her. For hvis Jupiter Research ikke havde kompenseret for personer man mente løj om pirateri, og dermed ikke ændret 11,6 til 16,3 så havde det officielle antal fildelere i England ikke været 7 millioner men i stedet 3,9 millioner. Altså en del mindre end det tal der er fundamentet for 3 strikes lovgivningen.

En tilsvarende dansk undersøgelse udført af Megafon for IFPI viste, at 10 procent af danskerne fildeler ulovligt materiale. Det svarer til en halv million danskere. Selv om Danmarks befolkning er betydeligt mindre end Englands, så bygger Megafons undersøgelse på betydeligt flere adspurgte personer end Jupiter Research undersøgelse. Jupiter Research spurgte 1176 personer, mens Megafon spurgte 4.217 danskere.

Det vil sige, at Jupiter Research undersøgelse bygger på 0,0019 procent af den engelske befolkning, mens Megafons undersøgelse bygger på 0,0766 procent af den danske befolkning. Dermed må man yderligere forvente, at den statistiske sikkerhed i undersøgelsen fra Jupiter Research er lille.

I Danmark arbejder politikere, pladeindustri og teleselskaber på at oprette et piratnævn, der kan sende advarselsbreve til personer der fildeler. Det kræver, at teleselskaberne indvilger i at udlevere identiteten bag mistænkte ip-adresser til nævnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere