Sløve leverandører hæmmer væksten hos dansk hifi-producent

Nordjyske Dantax mærker så stor efterspørgsel på dvd-afspillere og fladskærme, at leverandørerne ikke kan følge med. Samtidig slås selskabet i Vestre Landsret med Sanyo om en erstatning på flere millioner kroner.

Det går godt hos børsnoterede Dantax i Nordjylland. Faktisk går det så godt, at leverandørerne slet ikke kan følge med. Det beretter den børsnoterede producent af tv-, video- og Hifiudstyr i den netop offentliggjorte halvårsrapport, der også byder på en opjustering af den forventede indtjening.

Selskabet tjente 4,6 millioner kroner før skat, og selv om det ikke er nær så meget som de ni millioner kroner, selskabet lagde på bundlinjen i det ualmindelige gode 2. halvår af 2002, er indtjeningen i 2003 stadig 15 procent over det forventede niveau. Derfor opjusterer ledelsen i Dantax nu forventningerne til årets resultat fra otte millioner kroner til ni millioner kroner.

Resultatet havde dog været endnu bedre, hvis leverandørerne havde kunne følge med tempoet hos Dantax' salgsfolk.

»På visse produkter såsom dvd-afspillere og fladskærme har flere af selskabets leerndører i efteråret haft vanskeligt ved at overholde de aftalte leveringsterminer. Dette har i nogen grad bremset en ellers naturlig omsætningsfremgang,« skriver Dantax' ledelse i regnskabet.

I flere tilfælde har Dantax måtte betale ekstra for at få komponenterne fløjet hjem for at kunne tilfredsstille efterspørgslen. Økonomichef hos Dantax Per Svenningsen ønsker ikke at uddybe over for it-avisen ComON, hvor meget, det konkret har betydet for virksomheden, at leverancerne er blevet forsinket. Men han forklarer, at resultatet havde været »bedre« såfremt leverandørerne havde leveret til tiden.

I andet halvår af 2003 øgede Dantax salget af enheder med syv procent i forhold til året før. Alligevel faldt omsætningen otte procent fra 158 millioner kroner til 145 millioner kroner, grundet lavere salgspriser som følge af lavere dollarkurs.

Det nordjyske selskab er i øvrigt i gang med et bittert slagsmål med den tidligere samarbejdspartner Sanyo. Den japanske hifi-producent har tilbudt Dantax en kompensation på 300.000 euro svarende til 2,2 millioner kroner i forbindelse med samarbejdets ophør. Det tilbud har Dantax afslået og striden er nu ifølge Per Svenningsen ved at blive afgjort i Vestre Landsret.

Selskabet har desuden overtaget forhandlingen af det tyske mærke Schneider, som man forventer vil bidrage positivt til indtjeningen fremover.

I 2002 steg Dantax' aktiekurs 111 procent til kurs 211. I de første måneder er aktien fortsat opad og ligger nu i kurs 258. Dantax-aktien er dog ikke en af de aktier, der handles allermest på børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere