Bedre adgang til offentlig information i EU-landene

Den offentlige sektor i EU producerer og opbevarer en mængde information, som ikke er fortrolig. Men borgere og virksomheders adgang til informationen er meget forskellig fra land til land. Det skyldes, at både retstilstand og praksis i medlemslandene for at stille informationen til rådighed varierer.


Hvor finder man f.eks. oplysninger om skatteregler i et andet land, hvis man ønsker at arbejde der i en kortere eller længere periode?


Der er behov for at sikre, at al den information, som allerede er stillet til rådighed for offentligheden, bliver mere tilgængelig.


Derfor har EU-Kommissionen den 19. januar 1999 udsendt en grønbog om offentlig information. Formålet er at igangsætte en politisk diskussion på europæisk plan om, hvad der kan gøres for at gøre informationen mere tilgængelig.


EU-Kommissionen vil på baggrund af debatten beslutte, om der skal fremlægges forslag, f.eks. EU-lovgivning, der kan give bedre udnyttelse af den information, som det offentlige har.


Jeg mener, at spørgsmålet om lovgivning må overvejes meget omhyggeligt, inden der tages initiativer i den retning.


Som udgangspunkt mener jeg, at informationspolitik er et nationalt anliggende og derfor omfattet af det såkaldte nærhedsprincip. Nærhedsprincippet betyder, at der ikke skal lovgives på europæisk plan, hvis reguleringsopgaven varetages bedre lokalt.


Jeg vil ikke udelukke, at der på enkelte områder vil kunne være behov for en fælles EU-regulering med henblik på at styrke brugen af offentlig information, men det kræver som nævnt grundige overvejelser. En åben debat om spørgsmålet er naturligvis altid velkommen.


På de øvrige områder, hvor EU kunne tænkes at spille en rolle, ser jeg ingen umiddelbare problemer. Forsknings- og pilotprojekter, erfaringsudveksling mellem landene o.s.v. støttet af EU kan hjælpe medlemsstaterne til at få gjort den offentlige information mere tilgængelig - til gavn for borgere og virksomheder.


Derfor hilser jeg det velkommen, at EU nu har sat spørgsmålet om bedre adgang til offentlig information på dagsordenen


Af Jan Trøjborg
Forskningsminister




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Hewlett-Packard ApS
    Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

    I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

    21. november 2024 | Læs mere


    Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

    Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

    27. november 2024 | Læs mere


    Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

    Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

    03. december 2024 | Læs mere