Biblioteker og skoler eldorado for terrorister

Hackere, pædofile og terrorister har frit spil ved pc'er på biblioteker og skoler. Der tegner sig et flertal i Folketinget for at registrere pc-brugere på biblioteker, skriver it-avisen ComON i dag.

Har man onde intentioner på nettet, hvad enten det er som hacker, pædofil eller terrorist, så gælder det blot om at finde en pc på et bibliotek eller en uddannelsesinstitution. For her kan politiet ikke håndfast bevise, at en bestemt person sad ved en bestemt computer på et bestemt tidspunkt, skriver it-avisen ComON i dag.

Det har Københavns Politi måtte konstatere i en konkret hackersag. Hackergruppen Team Gilmore Girls lagde i efteråret adskillige kendte danske hjemmesider ned. Både Søren Pinds, Ritt Bjerregaards og bandet Swan Lees hjemmeside kastede gruppen sig over. Ifølge kriminalkommissær i bedrageriafdelingen ved Københavns Politi, Erik Rørbæk Petersen, kender politiet identiteten på bagmændene. Men fordi hackerangrebene er foregået fra pc'er på uddannelsesinstitutioner har politiet ikke beviser, der er håndfaste nok til en sigtelse.

»Vi kan ikke tage dem ind uden at have håndfaste beviser. Den situation støder vi på i masser af denne her slags sager,« siger Erik Rørbæk Pedersen til ComON.

Offentligt tilgængelige pc'er på skoler og biblioteker er dermed det rene slaraffenland for hackere, terrorister og andre, der ønsker at sløre deres færden på nettet.

It-sikkerhedsekspert Preben Andersen fra DK-Cert peger på, at bibliotekerne burde sikre sig mod, at hackere, terrorister eller pædofiler udnytter, at der er fri adgang til bibliotekernes computere.

»Hvis man låner en pc på sit lånerkort på samme måde som, når man låner en bog, så vil politiet helt præcist kunne se, hvem der sad ved pc'en mellem klokken 13 og 14 den pågældende dag. Det er meget simpelt, men utrolig effektivt,« forklarer Preben Andersen.

Der tegner sig et solidt flertal i Folketinget for, at man skal låne pc med lånerkortet på biblioteker. Regeringspartiet Konservative modtager forslaget med åbne arme.

»Det er klart, at vi må få nogle spilleregler på det her område. Ellers er der jo frit spil for mennesker, der vil misbruge åbenheden,« siger retsordfører Tom Behnke. Den konservative retsordfører vil tage sagen op med kulturminister Brian Mikkelsen (K), som har det overordnede ansvar for bibliotekerne. Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er også positive overfor idéen.

Hver måned hackes der minimum 400-500 hjemmesider i Danmark, vurderer Preben Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere