Artikel top billede

Sådan undgår du, at dit første lederjob bliver ren russisk roulette

En ny dansk ledelsesbog sætter især fokus på de mange oversete mellemledere og er primært rettet mod dem, der for første gang skal lede andre.

I en tid hvor især mange unge ikke længere drømmer om at blive ledere, bliver det endnu vigtigere at styrke dem, der vælger lederjobbet til.

Det er præcis målet med ”Jeg er leder” af Mette Mynderup, som til daglig er HR-leder i e-handelsvirksomheden Boozt.

Hendes bog med undertitlen ”Indsigt, handlekraft, overskud” er især rettet mod den nye leder for at forberede vedkommende på rollen som leder – men Mette Mynderup har også et særligt fokus på den rolle som mellemleder, som langt de fleste ledere naturligt starter i.

Ja, faktisk udnævner Mette Mynderup mellemlederen til en rockstjerne. Og det er kun godt – mener hun – at tale alverdens mellemledere lidt op, for dem er der trods alt langt flere af end topchefer.

Men bogen handler også om at klæde den nye leder på til at tale med sin egen leder og sin topledelse. At lede sin egen ledelse er et helt afgørende værktøj, hvis man skal opnå succes som mellemleder, og Mette Mynderup kommer med mange konkrete greb og værktøjer til den opgave.

”Jeg er leder” er velskrevet i et ganske uformelt sprog, let tilgængelig og de 194 sider er fyldt med gode cases, refleksionsspørgsmål og øvelser, så man selv kan komme i gang med at bruge den nye viden.

Bogen kommer tilsvarende gennem mange udfordringer for den nye leder.

Det handler både om overgangen fra medarbejder til leder, om hvordan man sætter sit eget drømmehold, ansætter de rigtige kandidater – og ikke mindst om, hvordan man gør sine medarbejdere gode.

Selv om forfatteren til daglig er HR-leder, har Mynderup gennem bogen et skarpt fokus på, at man som leder også skal forstå forretningen og dens strategi på et mere overordnet niveau.

Men bogen giver også plads til omtale af værktøjer, der lærer læseren selv at holde fri, så man ikke ender som en af de cirka 10-15 procent nye ledere, der går ned med flaget.

Som forfatteren selv beskriver det, så er det første lederjob ofte at sidestille med russisk roulette.

Med sin bog giver Mette Mynderup samlet set nye ledere en brugbar værktøjskasse at gribe ned i, ligesom de mange tips og tricks oftest er lige til at tage i brug, så den nye leder forhåbentlig undgår at spille det risikable spil lidt for ofte.

Titel: Jeg er leder. Indsigt, handlekraft, overskud

Forfatter: Mette Mynderup