Pirater er for langsomme til Folketinget

Piratpartiet har store problemer med at blive opstillingsberettigede.

De vil kæmpe for frihed på internettet og en total omlægning af ophavsretten. Det bliver bare ikke på tinge, for det går sløjt med at samle de omtrent 20.000 underskrifter, der skal gøre partiet opstillingsberettiget.

"Jeg tvivler stærkt på, at vi kan nå det," siger Ole Husgaard, formand for det danske Piratparti.

Piratpartiet har indtil videre kun samlet omtrent 400 underskrifter, og vinduet på 18 måneder, som et parti maksimum har til at samle underskrifterne, er allerede ved at lukke.

Opgaven var for stor for det lille parti, der har omtrent 250 til 300 medlemmer - og hvoraf blot en tiendedel er aktive i det daglige.

"Vi har ikke haft ressourcer til det. Vi har regnet ud, at det samlet set er 10 årsværk, vi skal bruge på at samle underskrifter, og det er jo betydeligt for et lille parti som vores," siger Ole Husgaard.

 

Piratformand langer ud efter medier

Når partiet har svært ved at samle folkelig opbakning, skyldes det også de danske mediers manglende interesse for piraterne, mener Ole Husgaard. Han mistænker flere af de store medier for bevidst at overse piratsagen. Han nævner som eksempel, at det sjældent omtales, at Julian Assange var i Sverige i august for at aftale med det svenske piratparti, at de skulle hoste Wikileaks. Medierne omtaler i stedet mødet med de kristne socialdemokrater, hvor Wikileaks-stifteren mødte de to kvinder, som siden anklagede ham for seksuelle overgreb.

Han erkender dog, at partiet ikke har været fremme i skoene. Faktisk havde partiet, siger formanden, ikke turdet håbe på at nå at indsamle alle underskrifterne i denne ombæring. Derfor har de også kun sjældent været på gader og stræder for at dele vælgererklæringer ud.

"Jeg tror faktisk, at der er mange medlemmer, der ikke har skrevet under," erkender Ole Husgaard.

 

Nu er billeder OK

Piratpartiet har dog en lille sejr i bagagen. De har fået valgnævnet til at godkende til, at vælgere kan sende erklæringerne ind digitalt i form af et billede. Tidligere skulle det være indsendt manuelt eller indskannet. Nu har valgnævnet bøjet sig for, at billeder i god, læsbar kvalitet, som kan været taget med en smartphone, er ok.

En nem procedure er vigtig, når der skal samles så stort et antal underskrifter. Mange glemmer at sende underskrift nummer to, som det lokale folkeregisterkontor sender ud for at få bekræftet, at man vitterligt er dén person, der sendte første underskrift. Derfor skal partiet i realiteten indsamle mange flere underskrifter end de omtrent 20.000, som er påkrævet fra statens side.

 

Stikpiller til dansk system

Ole Husgaard har også et par stikpiller til det danske system. I Sverige skal et parti, som ønsker at stille op, kun skaffe 1500 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget. Den regel, burde Danmark også indføre, mener han, for at gøre det nemmere at blive opstillingesberettiget.

En anden stikpille er, at partiet, som er imod overvågning, har en dårlig smag i munden, når de skal indsamle både cpr-nummer, fulde navn og adresse.

"Det er netop disse tre informationer, som man kan bruge til identitetstyveri. Jeg mener ikke, at det er nødvendigt med alle tre oplysninger," siger Ole Husgaard.

Selv om partiet ikke bliver opstillingsberettiget i denne ombæring, skal man ikke dømme partiet ude. De regner med at komme stærkt igen ved næste valg om fire år, hvor det lille parti har mere erfaring med at samle underskrifter.

"Jeg tror, vi har en ganske god mulighed for det, hvis vi kan rejse de kræfter, der skal til det for at komme ud på gader og stræder," siger piratformanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere