Da rådhusklokkerne ringede det ny år ind natten mellem fredag og lørdag, så opfyldte kun tre 3G-netværk lovkravet om at dække mindst 30 procent af landet, på trods af at fire licenser i sin tid blev sat til salg.
Således har teleselskabet Telia, der efter købet af konkurrenten Orange ligger inde med to 3G-licenser, fået IT- og Telestyrelsens tilladelse til kun at skulle dække 30 procent med den ene licens. Det bekræfter Telias kommunikationschef Robert Neimanas over for IT-avisen ComON.
Selskabet har nemlig fået frist indtil 1. februar 2005 til at afgøre om man vil sælge den ekstra licens til en konkurrent eller leverer den tilbage til IT- og Telestyrelsen.
»Derfor er det jo en vis logik i at vi ikke skal dække 30 procent af landet med en licens, som vi alligevel skiller os af med en måned efter,« påpeger Robert Neimanas.
Ved at sælge den ekstra licens til Sonofon, som har vist interesse, eller et andet teleselskab, risikerer Telia at skabe en ekstra konkurrent til selskabets tilbageværende 3G-licens. Ved at tilbagelevere licensen skal Telia betale de næste tre års afdrag på licensen, svarende til 210 millioner kroner til IT- og Telestyrelsen og spørgsmålet er derfor hvad der bedst kan betale sig for teleselskabet.
Da myndighederne i 2001 udbød fire 3G-licenser til salg stod det i betingelserne, at hver køber af en licens ved udgangen af 2004 skulle dække 30 procent af landet med 3G-netværk. At status ved fristens udløb skulle være at danskerne reelt kun har et 3G-netværk, havde de færreste nok forestillet sig dengang. Således tøver både TDC og Telia med at sætte deres 3G-netværk i kommerciel drift, og kun selskabet 3 har rent faktisk kunder på deres 3G-netværk.
Teleselskaberne betalte omkring 235 millioner ved erhvervelsen af licensen og skal frem til 2011 betale 71 millioner kroner om året, således at hver licens i alt kommer til at koste omkring 950 millioner kroner. Derudover skønnes det at hvert selskab har brugt godt yderligere en milliard kroner på at opsætte master og opbygge selve 3G-netværket.