Kun tre 3G-netværk i drift

Teleselskabet Telia, der efter købet af Orange ligger inde med to 3G-licenser, har fået dispensation til kun at skulle dække 30 procent af landet med det ene 3G-netværk. Dermed er der ved årsskiftet kun tre 3G-netværk i drift og ikke fire som planlagt.

Da rådhusklokkerne ringede det ny år ind natten mellem fredag og lørdag, så opfyldte kun tre 3G-netværk lovkravet om at dække mindst 30 procent af landet, på trods af at fire licenser i sin tid blev sat til salg.

Således har teleselskabet Telia, der efter købet af konkurrenten Orange ligger inde med to 3G-licenser, fået IT- og Telestyrelsens tilladelse til kun at skulle dække 30 procent med den ene licens. Det bekræfter Telias kommunikationschef Robert Neimanas over for IT-avisen ComON.

Selskabet har nemlig fået frist indtil 1. februar 2005 til at afgøre om man vil sælge den ekstra licens til en konkurrent eller leverer den tilbage til IT- og Telestyrelsen.

»Derfor er det jo en vis logik i at vi ikke skal dække 30 procent af landet med en licens, som vi alligevel skiller os af med en måned efter,« påpeger Robert Neimanas.

Ved at sælge den ekstra licens til Sonofon, som har vist interesse, eller et andet teleselskab, risikerer Telia at skabe en ekstra konkurrent til selskabets tilbageværende 3G-licens. Ved at tilbagelevere licensen skal Telia betale de næste tre års afdrag på licensen, svarende til 210 millioner kroner til IT- og Telestyrelsen og spørgsmålet er derfor hvad der bedst kan betale sig for teleselskabet.

Da myndighederne i 2001 udbød fire 3G-licenser til salg stod det i betingelserne, at hver køber af en licens ved udgangen af 2004 skulle dække 30 procent af landet med 3G-netværk. At status ved fristens udløb skulle være at danskerne reelt kun har et 3G-netværk, havde de færreste nok forestillet sig dengang. Således tøver både TDC og Telia med at sætte deres 3G-netværk i kommerciel drift, og kun selskabet 3 har rent faktisk kunder på deres 3G-netværk.

Teleselskaberne betalte omkring 235 millioner ved erhvervelsen af licensen og skal frem til 2011 betale 71 millioner kroner om året, således at hver licens i alt kommer til at koste omkring 950 millioner kroner. Derudover skønnes det at hvert selskab har brugt godt yderligere en milliard kroner på at opsætte master og opbygge selve 3G-netværket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere