Nutidens printere kan næsten alt – bortset fra at brygge kaffe. Alligevel kan papirstop og brugerfejl sende dem til tælling.
ComON har spurgt erfarne printer-reparatører om grunden til, at vores printere og kopimaskiner ofte sættes ud af spillet. På listen finder man blandt andet cola, vejrforhold, kvindelige bagdele, papirclips og glemt emballage.
”Men generelt er folk jo vant til at sende deres bil til service. Bilen skriver tilmed selv i displayet, hvis det er på tide at komme på værksted. Det gør printere ikke. Printeren skriver, at den skal have vedligeholdelse. Men den gør det alt for sent. Bilen fortæller præventivt at du kan have service om 12.000 km, og den funktion ville være god at have på printeren. Derfor finder vi ofte først ud af, at der noget galt, når den holder op med at virke,” siger Carsten Andersen, der er indehaver af Printwise.
Men det er ikke kun manglende omsorg og service, der får maskineriet til at falde sammen. En ting som luftfugtighed kan også have stor betydning.
”Her om vinteren, hvor vejret er meget tørt, er der ikke så mange papirstop, som om sommeren, hvor det måske har regnet i et par dage. Helt aktuelt har vi været ude ved en fagforening, som klagede over mange papirstop. Vi fandt ud af, at det var fordi, at de hentede deres papir ude på gangen, hvor der var mere fugtigt end inde i printerrummet,” siger Carsten Andersen.
Undgå lortepapir
En anden årsag til papirstop er papir i ringe kvalitet.
”Hvis den kniv, der har skåret papiret, ikke er skarp nok, så kommer der nogle mikroskopiske folder, som kan skabe papirstop,” siger Carsten Andersen, der undrer sig over, at firmaer vælger at købe det, som han ikke holder sig tilbage for at kalde ”lortepapir”.
”Det er lidt underligt, når man tænker på, at et print kan koste 50 øre i tonerudgifter, og så vælger man at spare en femmer på en palle papir. Det forstår jeg ikke,” siger Carsten Andersen.
En måde at minimere papirstop på grund af dårligt papir er ifølge Carsten Andersen, at man husker at ”lufte” papiret, inden man lægger det i printeren.
Tre årsager
Nikki Bertelsen har arbejdet med printere og kopimaskiner i 20 år og har nu stiftet firmaet IT & Printerservice.
Han har oplevet mange forskellige årsager til defekte printere. For eksempel maskinen, der blev druknet i cola af nogle forsmåede tyve, der gik tomhændet fra et indbrud. Men ellers ser han tre overordnede årsager til tavse multifunktionsmaskiner.
”Det er især pickup-rullerne eller fuseren (varmelegemet der opvarmer papir og toner, red.), der bliver ramt af slitage og skal skiftes. Og så skyldes mange problemer uoriginal toner. Jeg kan godt forstå, at man køber uoriginalt, for der er nogen gange 50 procent at spare. Men hvis man genopfylder toner, så glemmer man nogen gange at udskifte tromlen, og den kan også blive slidt,” siger Nikki Bertelsen.
Er det brugernes skyld?
Selv om de avancerede maskiner kan være svære at betjene, så skyldes et fåtal af printerfejlene menneskelige fejl, mener Carsten Andersen fra Printwise.
”Der er ikke så mange ”fejl 40”. Det er ofte fejlopsætninger i Windows, der er skyld i, at brugere brokker sig over printeren, og det er jo ikke brugernes skyld, men it-afdelingens. Egentlige brugerfejl kan være papirclips, der smutter med gennem maskinen eller overhead-plastik, der ikke er forberedt til at printe. De kan godt lave et værre svineri, hvis de sendes gennem 200 grader varme,” siger Carsten Andersen.
Til gengæld ser han én brugerskabt fejl igen og igen.
”Når man sætter nye tonere i en maskine, så sidder der plastikstrips, som man skal huske at fjerne først. Men der er mange, der fejlmelder deres maskiner på den konto. Jeg vil tro, at vi har en cirka hver uge.”
En mytisk skade i kontormiljøer har de to printereksperter ikke set meget til.
”Jeg har været i branchen i 20 år, og jeg tror, at jeg har oplevet det én gang, at glaspladen er smadret efter en julefrokost,” siger Nikki Bertelsen fra IT & Printerservice.