Din egen WAP-side - del 1: Introduktion til WAP

Den første artikel i vores serie om web-udvikling til WAP.

I denne artikelserie vil vi beskæftige os med den nye Wireless Application Protocol (WAP). Den nye teknologi gør det muligt at anvende Nettet fra små platforme som håndholdte computere og mobiltelefoner. WAP tager hensyn til de begrænsninger, som findes i sådanne mobile apparater, ikke mindst den meget lille skærmstørrelse og den begrænsede båndbredde. En WAP-mobiltelefon kan - gennem en WAP-gateway - bruges til at surfe på allerede eksisterende web-sider, men det er ikke hensigten med teknologien. WAP-sider skrives i et nyt dokumentsprog, Wireless Markup Language (WML), der er en pendant til HTML.


Den første artikel i vores serie beskæftiger sig med det tekniske grundlag for WAP. De kommende artikler i serien vil omhandle WML, WMLScript og muligheden for at udvikle dynamiske WAP-applikationer.


Wireless Application Environment


Ligesom World Wide Web er WAP inddelt i forskellige transportlag. Som web-udvikler er man sandsynligvis fortrolig med dokumentsproget HTML, som repræsenterer det øverste transportlag for informationer på World Wide Web. HTML fortæller browseren, hvordan informationerne skal fremvises på skærmen, og indeholder samtidig de data, som skal præsenteres. Et web-dokument forener dermed data og præsentation.


Det er værd at bemærke, at udviklingen går væk fra denne model og mod et system, hvor indhold og layout holdes adskilt. Et XML-dokument (Extensible Markup Language) indeholder data, men fortæller ikke browseren, hvordan informationerne skal fremstå på skærmen; dertil bruger man Style Sheets (typografiskabeloner). WAP-sproget WML er en XML-variant.


Lige under HTML og XML finder man transportlaget HTTP (HyperText Transport Protocol). Hvis forbindelsen mellem browser (klient) og server er beskyttet, foregår HTTP-kommunikation over et lag kaldet SSL (Secure Sockets Layer). De to nederste niveauer er TCP (Transport Control Protocol) og IP (Internet Protocol).


Den ovenstående model er nok kendt for de fleste, som arbejder med web-udvikling. I WAP-universet finder man en lignende model. Det øverste lag kaldes Wireless Application Environment (WAE) og repræsenteres af WML og WMLScript. Sidstnævnte er en pendant til JavaScript, som gør det muligt at lave små dynamiske WAP-applikationer.


I stedet for HTTP finder man to lag, Wireless Session Protocol (WSP) og Wireless Transaction Protocol (WTP). Herunder ligger Wireless Datagram Protocol (WDP), der svarer til TCP, og på nederste niveau selve mobilnetværket, der transporterer data mellem mobiltelefonen og WAP-gateway'en.


Klient/server


Internet er et klient/server miljø, hvor browsere, e-mail programmer og FTP-værktøjer er klienter, der kommunikerer med deres respektive genparter på server-siden. I WAP-verden er mobiltelefoner og håndholdte computere på samme måde klienter, der kontakter Internet-servere med WML-dokumenter. Men for at kontakte Nettet behøves en bro mellem mobilnetværket og Internet; en såkaldt "WAP Gateway".


WAP-mobiltelefoner kalder op til en WAP Gateway, der modtager forespørgslen på WML-dokumentet, omdanner denne til en HTTP-forespørgsel og sender den over Internet. Når resultatet er modtaget, konverteres det til WDP og sendes til mobiltelefonen. I teorien kan en WAP Gateway også kalde almindelige HTML-dokumenter og konvertere dem "on-the-fly" til WAP-dokumenter, men resultatet er sjældent brugbart eller læseligt på mobiltelefonens display.


Som WAP-udvikler behøver man selvfølgelig ikke installere sin egen WAP Gateway; Internet-applikationer til WAP kan uden problemer ligge på en almindelig web-server som Apache eller Internet Information Server. I nogle tilfælde kan det være en fordel at installere sin egen Gateway, f.eks. hvis virksomheden vil opbygge et WAP-Intranet til sine medarbejdere eller fungere som udbyder af mobil WAP-adgang. I en senere artikel vil vi komme nærmere ind på de forskellige Gateway-produkter, der findes på markedet.


Kompatibilitet


Denne introduktion til WAP skal rundes af med en kort bemærkning til de forskellige WAP-mobiltelefoner, der findes på markedet. Web-udviklere kender problemet med den manglende kompatibilitet mellem browserne Internet Explorer og Netscape Navigator, og en lignende situation truer indenfor WAP. Den aktuelle version af WAP-sproget er 1.1. Enkelte ældre mobiltelefoner, bl.a. Siemens S25 fra efteråret 1999, understøtter kun WAP 1.0 og kan derfor ikke bruges sammen med de mange nye WAP-tjenester.


Nokia 7110 er den første WAP 1.1 model på markedet og fungerer med alle de nye WAP-applikationer. Ericsson, Siemens og andre fabrikanter har modeller med WAP 1.1 på vej, men de første tests tyder på, at de samme WML-dokumenter fremstår meget uensartet i de forskellige modeller. Det kan derfor anbefales at teste sin WAP-applikation med flere mobiltelefon-modeller - når de bliver tilgængelige.


Den næste artikel i vores serie om WAP handler om Wireless Markup Language, dokumentsproget til det mobile Internet.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere