Hver femte trådløse netværk er ukrypteret

En ny undersøgelse lavet i Storkøbenhavn viser, at 20 pct. af de trådløse netværk er ukrypterede.

Medarbejdere fra firmaet D-Link kørte rundt i Storkøbenhavns gader i løbet af en weekend i december 2007 og målte omkring 8.000 trådløse netværk. Heraf var omkring 1.600 eller hver femte uden kryptering, så der var fri adgang for alle. Der er sket en lille forbedring i forhold til en tilsvarende undersøgelse sidste år, hvor 25 pct. var uden kryptering, og året før var det hele 47 pct., som ikke sikrede deres netværk.

Den nye undersøgelse tager dog ikke højde for beskyttelse via MAC-filtrering, eller at nogle få netværk bruges som hotspots, der skal betales for, og som derfor er beskyttet længere inde i systemet.

»Vi ser en positiv udvikling hos brugerne inden for sikring af trådløse netværk. Men vi er langt fra målet endnu. D-Link har længe opfordret brugerne til at kryptere deres netværk,« siger Jesper Dauw, landechef for D-Link i Danmark.

Det anslås at 30 pct. af landets 2,6 millioner husstande har et trådløst netværk, og det vil betyde, at omkring 156.000 netværk i hele Danmark er ukrypterede. De åbne trådløse net kan misbruges af hackere til at angribe brugerens lokalnetværk, og man kan risikere at blive gjort ansvarlig, hvis uvedkommende f.eks. bruger netværket til at downloade ulovligt materiale.

Foruden kryptering af netværket skal man huske at beskytte selve routeren med et kodeord, så ingen kan ændre opsætningen og dermed fjerne krypteringen. Endelig er det en god ide at vælge en anden kanal end standard-kanalen, som det trådløse netværk sender på. Hvis naboen bruger den samme radiokanal, kan det forstyrre begge trådløse netværk, så man ikke får glæde af signalernes fulde styrke.

D-Links forslag til, hvordan du sikrer dit trådløse netværk:


· Husk altid at kryptere dit netværk. Kryptering med WPA (Wi-Fi Protected Access) eller WPA-2 er at foretrække, da WEP-kryptering (Wired Equivalent Privacy) ikke er nær så sikkert.

· Vil man kun give særligt udpegede maskiner adgang til sit netværk, kan man lukke af for alle maskiner på nær disse. Det gøres via MAC-adresser (Media Access Control). Dette konfigureres i opsætningsmenuen.

· Bruger man begge dele, er man bedst beskyttet.

· SSID (Service Set Identifier), som er navnet på dit netværk og som kan ses af andre, bør altid være anonymt. Hvis du navngiver din SSID, skriv så aldrig dit navn, din adresse eller lign. som SSID.

· Brug sikre passwords gerne med både små og store bogstaver samt tal. Brug ikke åbenlyse passwords som »123Password«, men gerne noget personligt, som kun du kan huske.

· Husk at beskytte selve routeren med et kodeord, så ingen kan ændre opsætningen og slette krypteringen.

· Sluk dit trådløse netværk, når du ikke bruger det i længere tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere